Worstel jij met het gedrag van je ex?

gedrag

Worstel jij met het gedrag van je ex?

BLOG VAN WANDA VENDRIG, DIRECTEUR SSN

Vlak na mijn scheiding heb ik me vaak afgevraagd of mijn ex wel helemaal in orde was. Zijn reacties en gedrag waren in mijn ogen zo abnormaal dat ze de kenmerken hadden van narcisme. Zijn volkomen gebrek aan inlevingsvermogen, dominantie en egoïsme kwamen op mij zo extreem over dat het niet anders kon; hij was een grote narcist.

Op hetzelfde moment benaderde hij mij, een beetje bezorgd, met de vraag of het wel goed met mij ging. Ik reageerde in zijn ogen zo provocerend, emotioneel hysterisch en extreem op de scheiding, dat ik wel moest leiden aan een ernstige aandoening: ik was een hysterische borderliner.

Herken je dit?

Veel ouders worstelen na de scheiding om het veranderde gedrag van hun ex-partner te begrijpen. Om de innerlijke spanning die je voelt te ontladen reageer je allebei veel emotioneler, dominanter of extremer dan de ander van je gewend is of wat je zelf  ‘normaal’ vindt. Geen wonder dat je dan bij ‘ander’ gedrag al snel aan een psychische stoornis denkt zoals narcisme, borderline, ADHD of autisme.

Wat kun je doen om beter met het veranderde gedrag van je ex-partner om te gaan?

1. Vermijd een diagnose

Als je merkt dat je tijdens of na de scheiding moeite hebt met het gedrag van de andere ouder, ga dan niet meteen dit gedrag diagnosticeren of diskwalificeren als abnormaal. Niemand, ook jij niet, gedraagt zich immers normaal tijdens een crisis. Je partner is nu je ex-partner en vanaf het moment dat jullie uit elkaar gaan zullen jullie beiden je anders gaan gedragen. Een diagnose van abnormaal gedrag kan alleen door een professional worden vastgesteld.

2. Kies hoe je er zelf mee om wilt gaan

 Na de scheiding heb je een keus hoe je reageert en omgaat met het veranderde gedrag van je ex. Je hoeft er niet in mee te gaan. Als jouw ex-partner zich dominant gedraagt en met doordrukken en forceren zijn of haar zin probeert te krijgen hoef je daar niet in mee te gaan door je aan te passen of terug te vechten. Als je ervoor kiest om een compromis te sluiten geeft dit jou een beter gevoel en zullen je kinderen daar ook van profiteren.

3. Leg beschuldigingen naast je neer

Als jij beschuldigd wordt van narcistisch- of borderlinegedrag leg het dan naast je neer. Hoe moeilijk het soms ook is en hoe graag jij het ook wilt ontkennen of verdedigen. Deze diagnose kan alleen door een professional worden gesteld en je ex-partner is niet bevoegd of  neutraal genoeg om dit te kunnen beoordelen. Je hoeft je ook niet te verantwoorden over je veranderde gedrag, iedereen gaat anders om met een scheiding.

Als dit de eerste keer voor je is zul je zelf een manier moeten vinden om om te gaan met de emoties die je ervaart zoals woede, onmacht of schuldgevoel. Merk je dat je vastloopt in deze emoties, hebben je kinderen er last van of houdt de andere ouder zich niet aan de gemaakte afspraken, zoek dan hulp.

Een succesvol scheidingscoach helpt je graag hierbij. Stel je hulpvraag of plan een vrijblijvend gesprek bij een van onze SSNcoaches.

Wanda Vendrig | Directeur SSN

Wanda Vendrig, directeur Succesvol Scheiden Nederland

Meer over Wanda en Succesvol Scheiden Nederland

Inhoudsopgave

Nieuwste artikelen

zelf

Ik kan het zelf wel

BLOG VAN WANDA VENDRIG, DIRECTEUR SSN Met de kerstdagen in zicht willen veel ouders nog snel wat tips over hoe ze het beste deze feestdagen

Lees verder >