Minder strijd door beter te onderhandelen met je ex

strijd

Minder strijd door beter te onderhandelen met je ex

BLOG VAN WANDA VENDRIG, DIRECTEUR SSN

Één van de belangrijkste redenen waarom mijn relatie stuk liep was de strijd die we voortdurend met elkaar hadden en steeds meer escaleerde. Het zijn vaak de spanningen binnen een relatie, onverenigbare inzichten of grote karakterverschillen die leiden tot een scheiding of het uit elkaar gaan. Soms is er echt iets heftigs gebeurd waardoor een scheiding onvermijdelijk is, maar wat het ook is; jullie zijn vast niet uit elkaar gegaan omdat je elkaar nog zo leuk vindt!

Conflicten

Al deze ballast, de ervaringen, verwijten, het verdriet en de ontgoocheling zijn een vruchtbare voedingsbodem voor conflicten. Je neemt je voor om vriendschappelijk uit elkaar te gaan, maar dat is meestal onmogelijk. Soms wordt de strijd duidelijk zichtbaar tijdens het mediationtraject of in het overleg met de advocaten, maar vaak kun je dan nog wel beleefd blijven tegen elkaar. Meestal wordt de strijd tijdens en na de scheiding onzichtbaar gestreden in de vorm van kleine steken onder water, het niet houden aan gemaakte afspraken, venijnige e-mails of kwaadspreken over je ex naar anderen.

Neutraal

Het is ook echt supermoeilijk om neutraal te zijn naar de andere ouder als je samen zoveel nare dingen hebt meegemaakt. W horen dit dagelijks terug van onze klanten. Vaak komen ze bij een succesvol scheidingscoach als ze al van alles hebben geprobeerd om eruit te komen met hun ex-partner. Ze realiseren zich dat ze zich toch weer in een conflict hebben laten betrekken, of dat hun ex zich weer niet aan de gemaakte afspraken houdt en weten niet hoe ze hiermee om moeten gaan.

Wat kun je zelf doen om minder conflicten en strijd te hebben met je ex-partner en toch bereiken wat je wil?

 

1. Leer om te onderhandelen in plaats van te strijden

Om te kunnen onderhandelen heb je kennis nodig van het conflictmodel waar je samen in zit. Om dat te kunnen bekijken moet je als het ware uit het conflict stappen en er als neutrale waarnemer naar gaan kijken. Dit is lastig om zelf te doen omdat je volop in de emotie zit. Je bent boos, gefrustreerd en teleurgesteld. Vaak horen we klanten zeggen; “als die ander maar normaal zou doen, dan zou het allemaal goed komen’. Daarmee leggen ze het probleem en de oplossing bij de ander neer. Maar wat is normaal? Inzicht in het conflict, de manier waarop jij er zelf in staat en wat de rol van de ander is, is cruciaal als je wilt leren onderhandelen.

2. Stel open vragen

Het valt me op dat tijdens de conflicten veel aannames worden gedaan over de motieven, het gedrag, de gedachten en de gevoelens van de andere partij. De vraag is of je inderdaad kunt weten wat de ander denkt en waarom iemand zich zo gedraagt. We moedigen onze klanten aan om meer open vragen te stellen en informatie te verzamelen over de motieven en het gedrag van de andere ouder.

Een voorbeeld; Je ex-partner brengt de kinderen op een later tijdstip dan de afspraak is. Als je aanneemt dat deze dat doet om jou dwars te zitten zul je waarschijnlijk boos en verwijtend daarop reageren. De kans dat deze ontmoeting in een conflict overgaat is dan levensgroot

Je kan echter ook vragen waarom hij/zij zich niet aan de gemaakte afspraak heeft gehouden en open staan voor het antwoord. Wie weet is er een goede reden voor het late tijdstip. Blijf dan wel open staan voor het antwoord van je ex-partner; als je dit niet vertrouwt zal het een nieuwe voedingsbodem voor een conflict worden.

Wil jij ook minder strijd ervaren met de andere ouder door beter te onderhandelen, in het belang van jullie kinderen?

Een succesvol scheidingscoach helpt je graag hierbij om je te leren:

  • in welk conflictmodel jullie zitten, zodat je eruit kunt stappen.
  • wat jouw stijl en rol daarbij is, zodat je een stijl kunt leren die jou meer oplevert.
  • hoe je kunt onderhandelen met de andere ouder, zodat je minder strijd en minder stress ervaart, wat veel beter is voor jou en je kinderen!

Je bent van harte welkom om een vrijblijvend gesprek aan te vragen bij een van onze SSNcoaches .

Wanda Vendrig | Directeur SSN

Wanda Vendrig, directeur Succesvol Scheiden Nederland

Meer over Wanda en Succesvol Scheiden Nederland

Inhoudsopgave

Nieuwste artikelen

zelf

Ik kan het zelf wel

BLOG VAN WANDA VENDRIG, DIRECTEUR SSN Met de kerstdagen in zicht willen veel ouders nog snel wat tips over hoe ze het beste deze feestdagen

Lees verder >