Tips om je kind te begeleiden bij verhuizing na scheiding

Tips om je kind te begeleiden bij verhuizing na scheiding

BLOG VAN BART VAN SCHAGEN, SUCCESVOL SCHEIDINGSCOACH

Mijn jongste zoon Roy wil niet in 2 huizen wonen! Hij zei letterlijk: Het is niet mijn keus dat jullie uit elkaar gaan, en nu heb ik een kut leven….Dat kwam hard binnen!!!

Nog maar 4 maanden geleden verhuisde Johan na zijn scheiding met Ria naar een mooi appartement. In overleg hebben Johan en Ria besloten dat Ria voorlopig in hun koopwoning blijft wonen tot hun 11-jarige zoon Roy naar de middelbare school gaat. Voor de kleine Roy begon het rouwproces van de scheiding pas echt toen Johan besloot om buiten het dorp te verhuizen. Mama en papa wonen apart in 2 huizen. De veiligheid van het gezin is er niet meer.

Elke woensdag gaat Roy een paar dagen naar Johan. Dat staat in het ouderschapsplan. De dagen voor de wissel ziet Roy er als een berg tegenop om naar Johan te gaan. Roy had vaak huilbuien en angstaanvallen voordat hij ging slapen. Nee, ik wil niet naar papa. Ik wil niet naar zijn huis, ik ken daar niemand! Hier zijn mijn vrienden, ik vind mijn kamer bij papa niet fijn!

Op een gegeven moment wisten Johan en Ria niet meer hoe ze Roy moesten helpen en troosten. Dat Roy niet naar Johan zou gaan was geen optie. Ze kregen een enorm schuldgevoel, want ja! Roy had gelijk. Hij had niet om de scheiding gevraagd. Maar hun zoontje van 11 jaar oud moest ook geen trauma oplopen.  Maar hoe konden ze Roy helpen in zijn rouwproces om de scheiding waar hij niet om had gevraagd.

Dit zijn mijn 7 tips om je kinderen te begeleiden in hun rouwproces van boosheid, angst en verdriet als papa en mama in 2 aparte gaan huizen wonen:

Tip 1: Koop niet alles nieuw

Koop niet alles nieuw maar laat je kinderen ook kiezen welke persoonlijke spullenze naar het nieuwe huis willen verhuizen. Denk onder andere aan speelgoed, kleren, een bureaustoel, schilderij, …

Tip 2: Foto

Plaats een foto van de andere ouder in hun eigen kamer.

Tip 3: Afscheid

Neem als ouder rustig de tijd en geef alle aandacht aan je kinderen bij een wissel van de ouders. Geef je kinderen en de andere ouder de ruimte om rustig afscheid te nemen. Als de andere ouder weg is, ga dan bij je kinderen op de bank zitten. Ben er voor ze en ga geen andere dingen doen zoals opruimen of wasjes draaien.

Tip 4: Het is oké

Als je kind boos, bang of verdrietig is, leer je kind dan dat boosheid, angst en verdriet er mogen zijn. Daar doe je je kind een heel groot plezier mee.

Tip 5: Benoemen

Als je kind een boos, bang of verdrietig moment heeft, vraag je kind het gevoel te beschrijven. Laat je kind het benoemen. Vraag door: Waar zit het dan? Hoe ziet het eruit? Is het groot rond of  vierkant? Is het een tennisbal? Ga naar de tennisbal toe en geef de tennisbal eens ruimte? Kan je de tennisbal kleiner maken?

Tip 6: Geen cadeaus

Los het verdriet van je kind niet op door cadeaus te kopen. Dit zijn pleisters voor de wond, maar genezen doet het niet.

Tip 7: Veilig gevoel geven

Laat je kind weten dat papa en mama altijd samen overleggen. Dat geeft een veilig gevoel. Het laat zien dat mama en papa niet alleen ruzie maken, maar dat je er als ouder ook voor je kind kunt zijn.

Dankzij deze tips gaat het nu met Roy stapje voor stapje beter. Want hoe moeilijk het ook is,  Johan en Ria zijn zich ervan bewust dat Roy’s woede, angst  en verdriet niet over mama of papa gaat. Het gaat niet om hen! Het gaat over de scheiding waar Roy niet voor koos!

Wil jij een betere omgang met de andere ouder om je kind te begeleiden na de scheiding? Neem dan contact op met mij!

Bart van Schagen succesvol scheidingscoach

Coach: Bart van Schagen

Succesvol scheidingscoach
Uit elkaar & Verder
Regio: Noord Holland

Inhoudsopgave

Nieuwste artikelen

zelf

Ik kan het zelf wel

BLOG VAN WANDA VENDRIG, DIRECTEUR SSN Met de kerstdagen in zicht willen veel ouders nog snel wat tips over hoe ze het beste deze feestdagen

Lees verder >