Hoe voorkom je een vechtscheiding, in belang van je kind?

vechtscheiding

Hoe voorkom je een vechtscheiding, in belang van je kind?

BLOG VAN WANDA VENDRIG, DIRECTEUR SSN

Emoties, emoties, emoties …..boeken vol zijn er over geschreven. Talloze therapeuten en coaches staan klaar om ons te helpen met het verwerken van onze (vaak negatieve) emoties. Negatieve emoties zijn lastig, onhandelbaar en vaak ongewenste gasten als we iets willen bereiken dat belangrijk voor ons is. Ze bepalen vaak ons geluksgevoel, onze daadkracht en gevoel van eigenwaarde. Ik had er zelf ook veel last van tijdens mijn twee scheidingen. Vooral van de woede, frustratie en teleurstelling die ik voelde over mijn ex en de scheiding. De machteloosheid, het schuldgevoel en het verdriet dat ik voelde naar mijn kinderen toe. De verbazing en shockgevoelens over het feit dat dit mij en mijn gezin overkwam. Al deze emoties speelde op tijdens en na mijn scheiding en beïnvloedde op een negatieve wijze de manier waarop ik met mijn ex-partner en mijn kinderen omging.

Herken jij deze emoties ook?

Ik hoor het regelmatig terug in de verhalen van ouders in scheiding, herken jij deze emoties ook?

  • Woede en boosheid over je ex-partner, wat er gebeurt is en de scheiding zelf.
  • Frustratie over het gedrag van je ex tijdens de scheiding en daarna.
  • Teleurstelling dat de relatie mislukt is.
  • Schuldgevoel naar je kinderen over de gevolgen van de scheiding.
  • Machteloosheid omdat je geen controle meer hebt over je leven.
  • Verbazing over het feit dat dit juist jou overkomt (dat gebeurt toch alleen bij anderen?).
  • Shock omdat je de gevolgen van de scheiding niet kunt overzien.

Hoe kunnen negatieve emoties ervoor zorgen dat je in een vechtscheiding belandt?

Als je veel last hebt van negatieve emoties kun je de andere ouder niet meer goed horen of begrijpen. Je staat niet meer open voor wat de ander nog te zeggen heeft en wil deze ook niet langer begrijpen. Je emoties zorgen ervoor dat je de deur dicht doet voor de ander en dit is slecht voor de communicatie en omgang als co-ouders van je kinderen.

Je projecteert jouw negatieve gevoel op de boodschap/communicatie van de andere ouder. Dit zorgt ervoor dat je scherper, argwanender, defensiever of aanvallender reageert dan je anders zou doen omdat je verwacht dat de ander zich hetzelfde voelt als jij en dus negatief zal reageren.

Je emoties beïnvloeden je waarneming en worden de bril waarmee je naar je co-ouder kijkt. Wat de andere ouder ook doet als jij je negatieve bril op hebt gezet dan zal hij of zij echt niets meer goed kunnen doen en je kunt zelfs niet meer bedenken wat je ooit leuk vond aan de ander. De negatieve emoties gaan steeds vaster zitten totdat jij jezelf ervan hebt overtuigd dat de andere ouder echt zo slecht is als jij denkt, je kunt letterlijk niets anders meer zien!

Negatieve emoties zijn besmettelijk en roepen de ander op tot primaire reacties zoals vechten, bevriezen of vluchten. Dat betekent dat als jij de andere ouder aanspreekt vanuit je negatieve emoties (boosheid, teleurstelling, frustratie) deze zal reageren door je aan te vallen, je te negeren of weg te lopen van de ruzie of het conflict.

Deze 4 risico’s zorgen ervoor dat je steeds slechter met je co-ouder gaat communiceren, steeds vaker in kleine of grote conflicten belandt en dat je kinderen veel last hebben van jullie scheiding. Ze kunnen er zelfs voor zorgen dat je in een vechtscheiding belandt. Allemaal zaken die je NIET wilt.

Hoe kun je dit snel oplossen?

Veel ouders die gaan scheiden denken dat ze zelf geen invloed kunnen uitoefenen op hun emoties, ze zitten zo vast in de bril van hun waarneming dat ze ervan overtuigd zijn dat de andere ouder echt een klootzak, borderliner, narcist of bitch is. Dat komt omdat je voortdurend negatieve dingen hebt gedacht over je ex, en deze gedachten veroorzaken jouw negatieve emoties. Maar is het ook echt waar? NEE. Dit is 1 van de geheimen van succesvol scheiden. Je kunt zelf op een snelle manier uit je negatieve emoties stappen door te focussen op de eigenschappen die je nog waardeert in jouw co-ouder. Schrijf NU 5 dingen op die je leuk vindt aan de andere ouder en ontdek dat je negatieve gevoel verandert, verzacht of zelfs helemaal verdwijnt.

Succesvol Samen Verder

Ik geef toe dat deze oefening lastig is omdat je de neiging hebt om steeds terug te gaan naar jouw negatieve gedachten en waarneming. Toch is het is echt mogelijk om je binnen 5 minuten totaal anders te voelen over de andere ouder. Ik noem dit de snelle neutralisatie van emoties. Het lijkt misschien heel eenvoudig, maar deze tip heeft al veel ouders geholpen om beter om te gaan met hun negatieve emoties en de andere ouder. Om je negatieve emoties voor eens en voor altijd te verwerken is natuurlijk veel meer nodig, maar dit is vast een goed begin! Heb je hulp nodig om je emoties over jouw ex-partner of de scheiding te verwerken en te neutraliseren? 

Onze succesvol scheidings- en relatiecoaches helpen je graag om beter samen te werken met de andere ouder, in het belang van jullie kinderen.

Wanda Vendrig, directeur SSN

Wanda Vendrig, directeur Succesvol Scheiden Nederland

Meer over Wanda en Succesvol Scheiden Nederland

Inhoudsopgave

Nieuwste artikelen

zelf

Ik kan het zelf wel

BLOG VAN WANDA VENDRIG, DIRECTEUR SSN Met de kerstdagen in zicht willen veel ouders nog snel wat tips over hoe ze het beste deze feestdagen

Lees verder >