7 Tips om zonder ruzie met de andere ouder om te gaan

ruzie

7 Tips om zonder ruzie met de andere ouder om te gaan

BLOG VAN ANNEMARIE STULTIËNS, SUCCESVOL SCHEIDINGSCOACH

Natasja is drie maanden geleden gescheiden en elke overdracht van de kinderen leidt tot een ruzie met de vader van haar kinderen (5 en 7 jaar). Deze ruzies gaan over bedtijden, wat de kinderen wel of niet moeten eten en hoelang ze tv mogen kijken.

Signalen die je als ouders serieus moet nemen

Helaas blijven veel ouders na de scheiding ruzie maken met elkaar. De kinderen hebben hier vaak enorm veel last van. Natasja voelt zich vaak machteloos en verdrietig. Ze maakt zich inmiddels ernstig zorgen om haar kinderen. De jongste slaapt de laatste weken erg slecht en de oudste klaagt veel over buikpijn. Dit zijn signalen om als ouders serieus te nemen bij je kinderen; ze hebben duidelijk last van de ruzies tussen hun ouders.

Om zonder ruzie met de andere ouder om te kunnen gaan is het vooral belangrijk dat jij lekker in je vel zit.

Wil je weten hoe je dat doet? Benieuwd naar mijn tips?

Mijn 7 tips

1. Zorg dat je emoties neutraal zijn

Vaak is er nog sprake van onverwerkte emoties, zoals verdriet en boosheid. Voor je gezondheid is het erg belangrijk om blokkades los te laten. Onverwerkte emoties leiden tot stress, wat weer leidt tot een verhoging van cortisolproductie. Dit zorgt ervoor dat je immuunsysteem kwetsbaar wordt en je ziek kan worden. Zorg als ouder goed voor jezelf en verwerk jouw emoties. Dan kun je weer neutraal omgaan met de andere ouder, wat ook in het belang is van je kind (eren).

2. Neem de tijd om te rouwen

Bij een scheiding verlies je de relatie met je partner en je gezinsleven. Het kost tijd om dit verlies te verwerken en je maakt een rouwproces door. Dit proces bestaat uit een aantal verwerkingsfasen, zoals; ontkenning, protest en woede, onderhandelen en vechten, depressie, aanvaarding en een nieuw begin.

Op het moment dat je als ouder de scheiding aanvaard hebt, ben je klaar voor een nieuw begin, waarbij je in staat bent om neutraal met de andere ouder om te gaan. Iedere ouder doorloopt de verwerkingsfasen van een rouwproces in zijn eigen tempo. Het is belangrijk om hier de tijd voor te nemen, zodat je het verlies goed kunt verwerken.

3. Leer om te spreken in de taal van de andere ouder

Ieder mens heeft een eigen communicatiestijl. Als ouder besef je vaak niet dat je in een bepaalde stijl met de andere ouder communiceert, waardoor het risico op een conflict toeneemt. Dit kan leiden tot een vechtscheiding.

Als jij als ouder bereid bent om inzicht te krijgen in jouw eigen communicatiestijl en die van de andere ouder, kun je leren om in de taal van de ander te spreken. Hierdoor bereik je meer, je blijft uit elkaars allergie en gaat elkaar beter begrijpen. Als je in staat bent om de andere ouder te begrijpen, kun je ook daadwerkelijk luisteren naar wat de ander te zeggen heeft.

4. Zorg dat je uit het conflict kunt stappen

Een conflict kan snel escaleren, waardoor je als ouders ongewild in een vechtscheiding terecht komt. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat het conflict tijdens de scheiding het meest schadelijk is voor de kinderen en niet de scheiding zelf.

Als er sprake is van langdurige conflicten ben je als ouder emotioneel minder beschikbaar voor je kind(eren). Een conflict leidt tot meer stress en kan uiteindelijk een burn-out als gevolg hebben. Op het moment dat je als ouder in staat bent om een conflict als schadelijk te zien, besef je vaak ook dat dit een grote impact heeft op het welzijn van je kind(eren). Dan kun je als ouder een keuze maken om uit het conflict te stappen en het belang van je kind voorop stellen.

5. Sluit een compromis met de andere ouder

Waar twee vechten hebben twee schuld.

Wanneer je beseft dat beide ouders hun aandeel hebben in de scheiding en je in staat bent om je eigen verantwoordelijkheid te nemen, kun je samen een compromis sluiten. Je ziet de andere ouder dan ook als gelijkwaardig. Als samenwerken met de andere ouder nog een brug te ver is, kan een compromis sluiten uitkomst bieden.

6. Zorg dat je weet wat je kind doormaakt

Net als jij maakt je kind ook een rouwproces door. Ook kinderen hebben tijd nodig om te kunnen rouwen. Als ouder weet je vaak onvoldoende wat je kan doen om je kind te helpen. Vaak ben je nog zo met jezelf bezig, waardoor je emotioneel niet beschikbaar kunt zijn voor je kind. Het is dan ook belangrijk dat jij als ouder je eigen emoties verwerkt en dat je kind vooral kind mag zijn.

Als ouder ben je je er vaak niet van bewust dat tijdens een scheiding het eigenbelang sterker is dan je denkt. Zolang je als ouder nog handelt uit eigenbelang ben je niet in staat om te zien wat het beste is voor je kind. Omdat een kind altijd loyaal zal zijn aan beide ouders is de inzet van een neutraal persoon zoals een kindercoach of kindbehartiger soms noodzakelijk. Op het moment dat jij als ouder in staat bent om 100% in het belang van je kind te handelen, komt er ruimte om je in de belevingswereld van je kind te verdiepen en kom je erachter wat je kind daadwerkelijk doormaakt.

7. Ga samen als ouders opvoeden

Opvoeden van kinderen is niet altijd gemakkelijk, dat geldt ook voor gezinnen waarvan de ouders nog bij elkaar zijn. Opvoeden na een scheiding is vaak een behoorlijke uitdaging en kan leiden tot veel strijd en in het ergste geval ouderverstoting.

Wederzijds respect, vertrouwen en openheid zorgen ervoor dat kinderen zich veilig kunnen ontwikkelen bij gescheiden ouders. De kwaliteit van jouw relatie met de andere ouder bepaalt mede de relatie met je kind(eren). Is de relatie met de andere ouder goed, dan zal de relatie met je kind(eren) ook goed zijn.

Beide ouders hanteren vaak een andere opvoedstijl, zowel voor als na een scheiding. Zeker na een scheiding kan dit tot veel conflicten leiden. Zorg dat je inzicht krijgt in de opvoedstijl van de andere ouder. Dan kan strijd plaats maken voor rust en acceptatie en kun je als ouders samen opvoeden.

Als jij je verantwoordelijkheid kan nemen voor jouw eigen proces, zit je lekkerder in je vel en kun je neutraal en respectvol met de andere ouder omgaan. Hierdoor kun je als ouders gaan samenwerken in plaats van ruzie maken. Dit alles in het belang van je kind(eren).

Ben je benieuwd hoe jij aan de slag kunt met deze tips? Neem gerust contact met me op.

Warme groet,

Annemarie

Coach: Annemarie Stultiens

Succesvol scheidingscoach
Annemarie Stultiëns Scheidingscoach
Regio: Noord-Brabant

Inhoudsopgave

Nieuwste artikelen

zelf

Ik kan het zelf wel

BLOG VAN WANDA VENDRIG, DIRECTEUR SSN Met de kerstdagen in zicht willen veel ouders nog snel wat tips over hoe ze het beste deze feestdagen

Lees verder >