Hoe goed zijn we eigenlijk in veranderen na je scheiding?

coachprogrogramma

Hoe goed zijn we eigenlijk in veranderen na je scheiding?

BLOG VAN  JOYCE VAN DAM, SUCCESVOL SCHEIDINGSCOACH

Als er iets een verandering in gang zet dan is dat wel een scheiding. Het staat als gebeurtenis in je leven niet voor niets naast andere grootten zoals verhuizen, ander werk en het verlies van een dierbare.

Hoe goed zijn we eigenlijk in veranderen na je scheiding?

Ons brein houdt er in ieder geval niet van. Het is gemaakt om je veilig te houden, niet om je gelukkig te maken. Het toetst non-stop allerlei input van je 5 zintuigen, gelukkig meer dan 95% onbewust, om te zorgen dat alles goed gaat.

Onze gedachten doen daar ook in mee. Gedachten gaan over dingen die eerder gebeurd zijn, en die kunnen gaan gebeuren. Ze gaan dus over het verleden of over de toekomst. Door dat verleden en al die opslag in je brein, kun je vaak moeiteloos de bijbehorende gevoelens oproepen. Het lijkt alsof je opnieuw in dezelfde situatie zit en die herbeleeft. Het nadeel is dat de meeste gedachten negatief zijn, zodat je met name de minder leuke ervaringen herbeleeft. Elke keer dat je je de situatie herinnert, bijvoorbeeld door het aan iemand te vertellen, komen de bijbehorende emoties naar boven.

Wat wil je wèl?

Het gekke is dat we daardoor meer bezig zijn met wat we niet willen, dan met wat we wel willen.

Een scheiding is een verandering, met vaak vergaande consequenties. Het brengt je hele fysieke systeem in een alarmfase. Je hele leven staat op zijn kop. Niets is meer zoals het was. En hoe minder je er zelf over te zeggen hebt, het gevoel hebt dat het je gebeurt, hoe groter de impact. Niet gek dat negatieve gedachten makkelijk de overhand krijgen in zo’n situatie.

Doordat we niet zo goed zijn in het omgaan met veranderingen, en we ons oncomfortabel voelen, krijgen de negatieve gevoelens de overhand. We proberen ze wel te onderdrukken, maar het gevolg is dat we ook onze vrolijke gedachten gaan onderdrukken. Klaar voor een depressie.

Nu lijkt het alsof je dit allemaal overkomt

En dat is nou net waar het om gaat. Wij kunnen leren een verschil te maken tussen iets hebben en iets doen. Je hebt niet een probleem, je doet een probleem. Om iets voor jezelf te kunnen veranderen, is het goed om tegen jezelf te zeggen dat je het allemaal zelf doet en niet hebt. Als je iets doet kun je het ook anders gaan doen. En daar zit de kracht in.

Van “waarom overkomt dit mij nou” naar “hoe kan ik dit gebruiken om verder te komen”.

Een nieuwe stap

Een stap naar bezig zijn met wat je wél wilt.

Jezelf voeden met je eigen verlangens en hoe je leven er vanaf nu uit kan gaan zien. Veranderingen die je zelf in gang zet, met je eigen intentie. Zelf verantwoordelijkheid nemen voor beslissingen, zonder daarin afhankelijk te zijn van de omstandigheden. Natuurlijk zijn er dingen waar je minder aan kunt doen, je kunt wel kiezen hoe je er mee omgaat.

Makkelijk? Ja en nee. Naar mijn ervaring.

Hoe ziet je leven er over een maand uit, over een half jaar, over 5 jaar……..als je hetzelfde blijft doen wat je nu doet?

Wat voor impact heeft dat op jezelf, je kinderen….

Ben je klaar om je eigen verhaal te schrijven?

Neem contact met me op voor een vrijblijvend gesprek.

 

Joyce van Dam, scheidingscoach

email: joyce@ont-wikkeljescheiding.nl
tel: 06 150 55 052

www.ont-wikkeljescheiding.nl

 

[av_button label=’Ga naar de website van Joyce’ link=’manually,https://www.ont-wikkeljescheiding.nl/’ link_target=’_blank’ size=’x-large’ position=’center’ icon_select=’no’ icon=’ue800′ font=’entypo-fontello’ color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’]


Deze blog verscheen eerder op de website van Nieuwe Stap.

Inhoudsopgave

Nieuwste artikelen

zelf

Ik kan het zelf wel

BLOG VAN WANDA VENDRIG, DIRECTEUR SSN Met de kerstdagen in zicht willen veel ouders nog snel wat tips over hoe ze het beste deze feestdagen

Lees verder >