De emotioneel afwezige moeder

moeder

De emotioneel afwezige moeder

BLOG VAN JANNEKE BAKKER, SUCCESVOL SCHEIDINGSCOACH

Kortgeleden las ik het boek ‘De emotioneel afwezige moeder’ van Jasmin Lee Cori. Ik ben geschrokken van de gevolgen die een emotioneel afwezige moeder bij haar kinderen kan hebben en dat dit tot in de rest van hun leven nog kan doorwerken.

Onderzoek

Er is een onderzoek dat uitwijst dat de gevolgen zelfs zichtbaar zijn bij baby’s. Ze reageren op de energie die een ‘flat face’ van hun moeder uitstraalt en wenden zich af. Een emotioneel afwezige moeder (zonder haar te veroordelen) kan een hechtingsstoornis teweeg brengen. Vooral in de eerste 8 jaar is een emotioneel aanwezige moeder belangrijk voor een veilige hechting.

Emoties

Ik dacht terug aan mijn eigen scheiding. Hoe verdrietig, boos, teleurgesteld, eenzaam, geschrokken, gefrustreerd en bang ik was, maar ook hoe ik me schaamde en schuldig voelde. Zo veel emoties, zo druk met mezelf. Ik zorgde wel voor mijn kinderen, maar emotioneel was ik niet beschikbaar. Hoe goed ik het ook wilde doen. Helemaal in de heftige tijd van de scheiding wilde ik er voor mijn kinderen zijn, zij hadden toch ook hun eigen emoties, maar ik kon het niet…  

Hulp

Ik ben blij dat ik door een scheidingscoach gecoacht ben, zodat de heftigste emoties ontladen konden worden. Dat ik op een neutrale manier naar de scheiding en de andere ouder kon kijken. Wist waar ik op moest letten bij de kinderen en hoe ik er mee om kon gaan.

Ook in de acute zorg zeggen ze het bijvoorbeeld bij een zwangere vrouw, als je goed voor het kind wilt zorgen, moet je goed voor de moeder zorgen. Zo kijk ik er als scheidingscoach ook tegenaan. Als je als ouder goed voor je kinderen wilt zorgen, zul je goed voor jezelf moeten zorgen. Een scheiding is een heftige periode, a big life event, meestal heb je het niet eerder gedaan. Ik kan daarom alleen maar adviseren: zorg goed voor jezelf en laat je coachen door een scheidingscoach.

Missie

Mijn liefde voor kinderen, daar ligt mijn missie. Door de ouders te coachen help ik indirect de kinderen, zodat zij een onbezonnen en fijne jeugd hebben, waar zij een toekomst op kunnen bouwen. Iedereen groeit op met trauma’s, de één groter of meer dan de ander.

Mijn doel is om de heftige periode zoals de scheiding van je ouders niet als traumatisch te laten ervaren. Maar een periode waarin ze leren dat je verdriet kunt hebben, hoe je daar op een goede manier mee om kunt gaan en zien dat je op kunt staan om verder te gaan. Dus als het ware: vallen, opstaan, kroontje rechtzetten en door gaan. Als je er zo naar kijkt, kan een scheiding een waardevolle, leerzame periode zijn.

Janneke Bakker succesvol scheidingscoach

Coach: Janneke Bakker

Succesvol scheidingscoach
NatuurlijkJanneke
Regio: Noord Holland

Inhoudsopgave

Nieuwste artikelen

zelf

Ik kan het zelf wel

BLOG VAN WANDA VENDRIG, DIRECTEUR SSN Met de kerstdagen in zicht willen veel ouders nog snel wat tips over hoe ze het beste deze feestdagen

Lees verder >