Kun jij je boosheid en verwijten naar je ex niet loslaten?

boos

Kun jij je boosheid en verwijten naar je ex niet loslaten?

BLOG VAN MAY SCHELLEKENS, SUCCESVOL SCHEIDINGSCOACH

Een echtscheiding is een heel beladen en emotionele periode in je leven. Tot de dood ons scheidt is niet gelukt.

Allerlei gevoelens van falen, schuld, verdriet, niet goed genoeg zijn  … het verwijten van je ex, het komt en gaat, zonder dat je er controle over hebt.

Vasthouden aan het idee dat je ex verantwoordelijk is voor de breuk zal niet helpen en gaat je ook geen rooskleurig toekomstbeeld  geven.

Het is gemakkelijk en voor een stuk normaal, dat je tijd spendeert aan  verwijten en boosheid. Toch is het belangrijk om focus te houden op de vooruitzichten naar je nieuwe toekomst voor jou en je kinderen.

Ik weet dat het sneller gezegd is dan gedaan.

Ben je nog boos op je ex?

Je voelt je misschien bedrogen of er was al een sluimerende boosheid tijdens je huwelijk die nu helemaal aan de oppervlakte is gekomen. Boos op jezelf, omdat je de signalen niet zag, of omdat je het gedrag te lang getolereerd hebt? De tijd die je hier aan verloren hebt?

Het is een deel van het verdriet. Voor de liefde die je samen ooit had, voor de partner die hij ooit was, voor ‘wij’ die je ooit was. Het sprookje dat niet bleef duren. Hoe heeft hij mij dit kunnen aandoen?

Het is een rouwproces net zoals je een geliefde verliest door de dood, alleen hij is er nog, en dat raakt je diep, waardoor loslaten heel moeilijk kan zijn.

Het gevaar van beschuldigen en verwijten

De ander die je gekwetst heeft is de “slechte” en jij bent het slachtoffer. In de slachtofferrol zit nooit een kracht. Het verwijtenspel spelen houdt je tegen om sterker te worden en je vrij te voelen.

Wat de reden van je echtscheiding ook is, zolang je verwijten blijft sturen, direct of in je hoofd, kan je niet verder. Je leven staat op de rem.

Weerstand en verwijten zijn heel destructief in co-ouderschap. Het houdt jouw kinderen tegen om zelf hun leven voluit te leven.

Als je bij elke communicatie rond de kinderen de andere ouder blijft zien als diegene die je leven geruïneerd heeft dan zal je jaren en jaren afzien. Verwijten maken naar de andere in bijzijn van je kinderen of alleen aan je kinderen is moreel niet verantwoord. Het kan als een boemerang in je gezicht komen. Kinderen hebben recht op beide ouders, ongeacht wat jij van je ex denkt. Ongeacht hoe hij jullie kinderen opvoedt.

Is vergiffenis mogelijk?

Het is misschien nog niet voor nu, en dat is oké.

Het vergeven  op zich gaat niet over jouw ex die je pijn heeft gedaan. Het is voor je innerlijke rust. Door beetje bij beetje te vergeven geef je jouw kracht niet meer aan je ex.

Je neemt je eigen kracht terug.

Dit is een proces, je kan dit alleen als je echt, echt verder wil met je leven.

Het maakt je vrij! Je gaat stralen!

Enkele tips die je kunnen helpen

  • Schrijf het van je af, schrijf je emoties en gevoelens op.
  • Kijk naar je gevoelens, wat zit hier nog achter vanuit je jeugd of kindertijd.

 

Dit is verre van comfortabel. Door verantwoordelijkheid te nemen over je gevoelens krijg je meer inzicht en controle over je gevoelens of handelingen naar je ex.

Zelfzorg, jij bent nu de kapitein van je eigen schip, behandel jezelf met het respect dat je verdient.

Zoek steun, eventueel bij vriendinnen die positief in het leven staan,  die begrijpen wat je doormaakt, je een goed gevoel kunnen geven op jouw verwerkingsproces.

Besef dat jij en je ex een  eigen perceptie hebben over de scheiding.

Heb je hulp nodig bij of in je verwerkingsproces?

Stuur me een e-mail of plan een gesprek in mijn agenda.

Lieve groet, May

May Schellekens

Coach: May Schellekens

Succesvol scheidingscoach
May Schellekens
Regio: België- Luik

Inhoudsopgave

Nieuwste artikelen

zelf

Ik kan het zelf wel

BLOG VAN WANDA VENDRIG, DIRECTEUR SSN Met de kerstdagen in zicht willen veel ouders nog snel wat tips over hoe ze het beste deze feestdagen

Lees verder >