Hoe kun je birdnesting laten slagen? 10 tips

Birdnesting

Hoe kun je birdnesting laten slagen? 10 tips

BLOG VAN JANNEKE BAKKER, SUCCESVOL SCHEIDINGSCOACH

Hebben jullie besloten om uit elkaar te gaan en is de woningmarkt momenteel zodanig dat er niet gelijk een andere woning gevonden kan worden? Dan zou birdnesting een goede tijdelijke oplossing kunnen zijn. 

Wat is birdnesting?

Bij birdnesting blijven de kinderen op het ‘ouderlijke nest’ wonen en de ouders vliegen op afgesproken tijden terug op het nest om voor de kinderen te zorgen. Dit is tevens een goede manier om de kinderen langzaam aan de scheiding te laten wennen. Voor de kinderen is de verandering na de scheiding dan niet zo groot en een stuk rustiger. Ze kunnen naar de zelfde school en sportclub blijven gaan, vriendjes thuis uitnodigen en ze hoeven niet iedere keer te verhuizen met hun kleding, school- en sportspullen.

Birdnesting kan een goede tussenoplossing zijn totdat er een nieuwe woning of woningen gevonden is. Of als je wilt wachten totdat de kinderen van school zijn of uit huis zijn gegaan.

Wat betekent dit voor jou als ouder?

Als ouders kun je langzaam wennen aan het idee van de scheiding, de stap is gefaseerd. Je gaat langzaam het gezin loslaten. Je hebt tijd om te verwerken. Je kunt rustig informatie in winnen en nadenken over de mogelijkheden, zodat jullie samen stap voor stap een plan kunnen maken. 

Je zou kunnen verblijven bij ouders, vrienden, tijdelijk een huis huren, een vakantiewoning, een boot of caravan. Dit brengt natuurlijk wel kosten met zich mee. Dit tijdelijke verblijf zou je ook kunnen delen met de andere ouder. 

Het vraagt veel flexibiliteit en incasseringsvermogen van beide ouders. Een goede communicatie is noodzakelijk en er moeten goede afspraken gemaakt worden. Doordat het een tijdelijke oplossing is kun je nog niet goed verder met je nieuwe leven en is het loskomen van je partner wel erg moeilijk.

10 tips om birdnesting te laten slagen

Tip 1. Praktische afspraken

Maak goede afspraken over praktische zaken, zoals stofzuigen, de was, de vaatwasser, boodschappen en het onderhoud van het huis. De afspraken die er gemaakt worden, moeten wel realistisch en haalbaar zijn. Des te meer er afgesproken wordt, des te groter de slaagkans. 

Tip 2. Financiële afspraken

Maak goede afspraken omtrent de financiën. Neem bijvoorbeeld een gezamenlijke rekening voor het ‘ouderlijke nest’. Laat je goed informeren, birdnesting heeft namelijk consequenties voor bv toeslagen. 

Tip 3. Overdracht

Zorg dat de overdracht neutraal verloopt, maak geen ruzie waar de kinderen bij zijn.

Tip 4. Bespreekpunten

Maak een lijst met punten die je wilt bespreken bij de overdracht, zodat je niets vergeet te vertellen of te vragen en de overdracht rustig en soepel verloopt.

Tip 5. Irritaties

Laat je irritaties niet merken aan de kinderen. Besef dat de kleine irritaties die er tijdens het huwelijk waren, na de scheiding door alle emoties uitvergroot worden. 

Tip 6. In belang van je kind

Denk altijd eerst aan het belang van het kind en vraag jezelf af of je niet handelt vanuit het belang van jezelf..

Tip 7. Communicatie

Zorg voor goede communicatie. Bespreek irritaties liever niet via de app of de mail, dit kan anders over komen dan bedoelt is. Blijf op een neutrale manier met elkaar in gesprek.

Tip 8. Evaluatie

Spreek met elkaar een periode af om te evalueren en eventueel afspraken bij te stellen. Doe dit niet waar de kinderen bij zijn.

Tip 9. Rust

Probeer zoveel mogelijk alles te houden zoals het was toen jullie nog samen waren, zodat alles gemakkelijk terug gevonden kan worden en er rust is voor de kinderen.

Tip 10. Nieuwe partner

Maak bij een eventuele nieuwe partner goede afspraken, wel of niet in het ‘ouderlijke nest’ en/of slapen in het zelfde bed, wis sporen uit van een eventuele date. Dit kan pijnlijke emoties voorkomen.

Heb je vragen hierover of heb je hulp nodig bij het neutraliseren van je emoties, dan ben ik er voor je. Neem gerust contact met me op voor een vrijblijvend en gratis gesprek of kijk op mijn website.

Alles in het belang van de kinderen, ex ouders bestaan niet!

Heel veel succes!!!

Janneke Bakker succesvol scheidingscoach

Coach: Janneke Bakker

Succesvol scheidingscoach
NatuurlijkJanneke
Regio: Noord Holland

Inhoudsopgave

Nieuwste artikelen

zelf

Ik kan het zelf wel

BLOG VAN WANDA VENDRIG, DIRECTEUR SSN Met de kerstdagen in zicht willen veel ouders nog snel wat tips over hoe ze het beste deze feestdagen

Lees verder >