Contact met je puber na de scheiding

puber

Contact met je puber na de scheiding

BLOG VAN CAROLIEN ROOBOL, SUCCESVOL SCHEIDINGSCOACH

Voor me zat Freek, vader van een puberdochter. Hij maakte zich zorgen omdat hij z’n dochter Inge minder zag. Noemde het een glijdende schaal. En straks ging haar jongere broertje dit gedrag kopieren…

Freek en Anna waren 10 jaar geleden gescheiden. Ze wonen 3 straten bij elkaar vandaan. Om het weekend zijn de kinderen bij Freek, zijn nieuwe vriendin en hun zoontje Twan.

Huiswerk

Inge zit in 3 VWO en neemt haar school erg serieus. Al enige tijd geeft ze aan dat wanneer ze moet leren voor een toetsweek ze dat in het huis van haar moeder wil doen omdat ze zich daar beter kan concentreren. Ze eet en slaapt in zo’n weekend wel bij haar vader maar leert in haar kamer bij haar moeder. Freek vindt dit niet leuk. Hij heeft naar oplossingen gezocht maar Inge blijft zeggen dat ze zich niet kan concentreren en in het huis van haar moeder wil leren.

Pubergedrag

Wat met name de ouders, waar de kinderen slechts enkele dagen zijn, niet doorhebben is dat pubers hun ouders steeds minder zien. Op de puberleeftijd worden vrienden en vriendinnen steeds belangrijker en ouders mensen om je tegen af te zetten. Ze trekken zich steeds meer terug in hun kamer om te chillen, zijn eindeloos bezig op hun mobiele telefoon. Ze komen naar beneden om de koelkast te plunderen en verdwijnen dan weer. Dit is heel normaal gedrag. Dus ook de ouder waar het kind het meest is ziet het kind veel minder dan toen het nog op de basisschool zat.

Al pratende met Freek kwamen we op het volgende:

1. Kwaliteit vóór kwantiteit

Het is belangrijk om échte tijd met je puber door te brengen. Dit is belangrijker dan de hoeveelheid tijd. Dus kwaliteit vóór kwantiteit. Hij gaat voorstellen dat ze na zo’n “mager” weekend een keer extra komt eten doordeweeks, zonder haar broertje. Wanneer de restaurants weer open gaan wil Freek ook wel een keer met haar pizza of sushi gaan eten. Om echt even tijd samen te hebben.

2. Gesleep met je spullen = gedoe

Ik vertel Freek dat in 2 huizen wonen echt niet zo leuk is voor pubers. Dat het niet is dat ze hun andere ouder niet willen zien maar dat ze 2 huizen lastig vinden. Gedoe! Gesleep met je spullen. Een pubermeisje vindt het lastig om op vrijdag te bedenken wat ze op zondag aan wil trekken. Hij kijkt me aan… Heb je wel eens gezegd tegen Inge dat je snapt dat gescheiden ouders hebben niet leuk is? Nee dat had hij nog nooit gezegd… Hij had het ook nog nooit zo bekeken. Begrip tonen maakt dat ze zich gezien en gehoord voelt.

3. Iets samen doen

Om Inge uit haar kamer “te lokken” gaat Freek een serie met haar uitzoeken (op NPO-start of Netflix) die zowel Inge, Freek als de vriendin van Freek leuk vindt.

Het gesprek gaf Freek het inzicht dat z’n dochter groot werd en dat dingen hierdoor veranderen.

En dat dit niet door de scheiding kwam.

Hij mag op zoek naar nieuwe manieren om contact met haar te hebben.

Loopt het contact tussen jou en je kinderen niet zoals je zou willen, neem vrijblijvend contact met me op. Samen kijken we wat hiervan de oorzaak is.

Je bent van harte welkom, Carolien

No data was found

Inhoudsopgave

Nieuwste artikelen

zelf

Ik kan het zelf wel

BLOG VAN WANDA VENDRIG, DIRECTEUR SSN Met de kerstdagen in zicht willen veel ouders nog snel wat tips over hoe ze het beste deze feestdagen

Lees verder >