Iedereen heeft een mening over de schuldvraag

Wanneer gaan onze overtuigingen eens met hun tijd mee? Onze familieleden, vrienden, collega’s, buren of andere bekenden van het schoolplein scheiden en wij blijven praten over “ik dacht het wel”, “hij zal wel vreemd zijn gegaan” etc. Goed om daar een keer over na te denken. Is dat het enige wat je wil doen? Of kunnen we deze trend vervangen door op dit familielid, die vriend, die collega, de buren of bekenden van het schoolplein af te stappen en wat positiefs te brengen. Misschien kunnen we dan aandacht geven aan dat die personen twee liefdevolle ouders zijn die door een moeilijke tijd gaan en niets hebben aan de wereld met een mening over de schuldvraag!

Na scheiding verantwoordelijkheid nemen als ouders

Scheiden is van alledag. De scheiding is voor kinderen niet direct een drama, de manier waarop veel ouders met de scheiding en met elkaar omgaan wel. Voor kinderen is het belangrijk dat je als ouders op een goede manier uit elkaar gaat. Want ook al zijn jullie als partners mislukt, jullie blijven de rest van jullie leven de ouders van de kinderen. Kinderen hebben liefde nodig van zowel hun mama als papa. Ik hoor vaak dat ouders hun verantwoordelijkheid moeten nemen na een scheiding. Dat klopt wat mij betreft, maar het is nog niet altijd zo eenvoudig ‘Hoe’ je dat het beste kunt doen.

7 tips voor een succesvol co-ouderschap

Ik heb hierbij 7 tips voor ouders die helpen om hun scheiding en het vormgeven van hun co ouderschap succesvol te laten verlopen.

  1. Ga met de andere ouder om tafel zitten, eventueel met een professional, en stel een constructief samenwerkingsplan op gericht op de behoeften van jullie kinderen.
  2. Spreek met elkaar af dat jullie elkaar niet omlaaghalen tegenover de kinderen. Ontmoedig je kinderen om lelijke dingen over de andere ouder te zeggen, ook al klinken deze opmerkingen als muziek in je oren.
  3. Communiceer actief en persoonlijk (niet via mail of Whatsapp) met de andere ouder over de ontwikkeling van jullie kinderen.
  4. Als er een incident is geweest bespreek dan eerst samen met de andere ouder over wat er is gebeurd, trek geen conclusies en veroordeel de ander niet.
  5. Wees emotioneel integer! Als jij en de andere ouder iets hebben afgesproken hou je er dan aan! Probeer nooit stiekem je kind naar jouw kant toe te trekken.
  6. Wat jij de andere ouder aandoet, doe je ook je kinderen aan! Kinderen hebben een krachtige emotionele band met allebei hun ouders en hebben recht op een gezonde relatie met beide ouders.
  7. Indien je de andere ouder ondermijnt, weghoudt of vervreemd zullen je kinderen zich uiteindelijk tegen je keren en wrok gaan koesteren. Vandaag voelt het goed dat je kinderen liever bij jou zijn dan bij de andere ouder en zal je dit gevoel willen stimuleren, maar uiteindelijk keert het tegen als je kinderen erachter komen (wat altijd gebeurt) en het jou kwalijk gaan nemen. Draag bij aan een gezonde relatie met de andere ouder, dan hoeven jij en je kinderen deze hoge prijs niet te betalen.

Wil je weten ‘Hoe’ je dit het beste in jouw situatie kunt aanpakken? Ik help je graag.

Edwin Beijersbergen, scheidingscoach

06-53469929

e-mail:edwin@insyme.nl

Deze blog verscheen eerder op de website van Nieuwe stap

 

[av_button label=’Wil je meer weten over Edwin?’ link=’manually,https://youtu.be/uiaxr8eVMbk’ link_target=’_blank’ size=’x-large’ position=’center’ icon_select=’no’ icon=’ue800′ font=’entypo-fontello’ color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’]