Welke van de drie excuses gebruik jij om geen vader te hoeven zijn?

Welke van de drie excuses gebruik jij om geen vader te hoeven zijn?

ZOMERBLOG VAN KOOS VAN DER ZWET, SUCCESVOL SCHEIDINGSCOACH.

Vroeger was het heel makkelijk, vader werkte, moeder deed de opvoeding en het huishouden. Iedereen wist waar hij/zij aan toe was. Een scheiding was een blamage en kwam niet voor in je familie!

In de tachtiger en negentiger jaren kwam de verandering. Met onder andere de slogan “een slimme meid is op haar toekomst voorbereid” is er een maatschappelijke verandering gekomen met verstrekkende gevolgen.  De rol van vrouw en moeder veranderde. De rol van man en vader moest dan ook veranderen. Het vertrouwde rolpatroon was achterhaald en gaf geen houvast meer.

Hoe is het nu gesteld met de rolverdeling? Ik merk dat
mannen nog steeds worstelen met hun rol als vader. Regelmatig schuilen mannen achter een excuses om geen invulling te geven aan hun vaderschap na een scheiding.

Excuus 1: “Ik zie mijn kinderen maar eens in de twee weken een zaterdag en een zondag. Wat kan ik dan voor ze betekenen?” Deze twijfel voelen veel vaders. In die twee dagen is er vaak nog sport, even naar opa en oma toe, de boodschappen en andere verplichtingen. Het is druk, er moet van alles zodat er echt zijn voor en met je kind moeilijk is.

Excuus 2: “Twaalf dagen in de veertien dagen heb ik mijn eigen leven zonder mijn kinderen. Zij zitten niet in mijn systeem. Logisch dat ik een ouderavond vergeet.” Tijdens de relatie werden de activiteiten van de komende week besproken. Nu niet meer en moet je het zelf uitzoeken en bijhouden en daar heb je geen tijd voor. Daarmee geef je de boodschap aan je kinderen dat zij niet belangrijk zijn voor jou.

Excuus 3: “Zij wilde kinderen, haar biologische klok liep te snel. Voor mij hoefde het niet.” Deze uitspraak heeft zeer grote impact op je kinderen. Zij voelen zich ontkend en niet gewenst. Er kan geen ouder-kindrelatie opgebouwd worden.  Samen ouder zijn is ook niet mogelijk want er is altijd een verwijt op de achtergrond.

Wil je weten hoe je er beter mee om kunt gaan zodat je kinderen er geen last van hebben? Lees dan verder via deze link.

Inhoudsopgave

Nieuwste artikelen

zelf

Ik kan het zelf wel

BLOG VAN WANDA VENDRIG, DIRECTEUR SSN Met de kerstdagen in zicht willen veel ouders nog snel wat tips over hoe ze het beste deze feestdagen

Lees verder >