Wat ging er fout, waarom lukte je relatie niet?

relatie

Wat ging er fout, waarom lukte je relatie niet?

BLOG VAN MAY SCHELLEKENS, SUCCESVOL SCHEIDINGSCOACH

Op je trouwdag is het één en al romantiek. De honeymoonstaat waarin het plaatje perfect is. Niets dat je eraan doet denken dat het ooit over en out zou kunnen zijn. Je maakt de gelofte “tot de dood ons scheidt”.

En toch.. meer dan 40% van de huwelijken houden niet stand.

Wat ging er fout? Waarom werkte het niet?

Er zijn 7 redenen waarom dit zo is:

1. Ontrouw

Door gebrek aan communicatie komt er een soort onthechting waardoor er een ongelijkwaardigheid komt in je huwelijk en één van de twee partijen op zoek gaat naar iemand anders om terug die hechting te krijgen.

Ontrouw is pijnlijk, soms zie je het niet aankomen en krijg je een vuistslag in je gezicht. Je wordt knock-out geslagen. Soms kunnen de scherven nog gelijmd worden, dit vraagt van beide partijen grote inspanningen.

Het vertrouwen is ofwel te veel geschonden voor de één of de ander waardoor die uit de boot stapt.

Ook dit heb ik meegemaakt. Vreselijk was het. Ik zag het niet meteen aankomen. Achteraf kon ik het plaatsen en waren er signalen die ik niet heb gezien of willen zien.

2. Geweld

Dit is één van de meest traumatische ervaringen bij een echtscheiding. Je hele eigenwaarde en zelfbeeld wordt aan diggelen geslagen… letterlijk. Dit is iets waar je niets aan kan doen. Soms ben je machteloos.

Het is niet jouw fout. Meestal ligt het aan diegene die het geweld pleegt en niet aan diegene die de relatie stopzet. Het slachtoffer moet dan de moed vinden om het stop te zetten. Hierbij is hulp achteraf zeker aangewezen. Het kan een hele tijd duren eer het zelfvertrouwen terug is opgebouwd. De sleutel hier is dat je zelfvertrouwen zo groot is dat je niet meer in dezelfde valkuil trapt.

3. Intimiteit

Als er geen intimiteit meer is, en dit is in de breedste zin van het woord ook gewoon een knuffel, een armstreling, een aanraking, of gewoon een complimentje, dan kan dit een reden zijn dat je uit elkaar groeit. De connectie wordt niet meer gevoeld waardoor dit een reden kan zijn dat het huwelijk stopt. Lichamelijk contact is superbelangrijk voor iedereen. Het zorgt dat er serotonine wordt aangemaakt, wat ons een geluksgevoel geeft. Bespreek hoe je dit toch levendig kan houden in je relatie.

Houd de speelsheid erin, en ik weet, dit is niet altijd evident. We worden vaak zo opgeslokt door andere zaken. Maar speelsheid is belangrijk, net zoals humor.

4. Verwachtingen

Misschien voelde je tijdens het daten wel dat je niet volledig op dezelfde golflengte zat, maar de verliefdheid overheerste sterk waardoor je er niet de nodige aandacht aan gaf. Je dacht misschien wel, ach dat loopt wel los. Na een tijd merk je dat niet alle verwachtingen worden ingelost.

Misschien hadden jullie andere levensdoelen. Komen de persoonlijke waarden niet overeen of lagen ze te ver uit elkaar. Op welke basis ben je in het huwelijk gestapt? Het uitpraten en eventueel compromissen sluiten kan je terug op weg helpen. Let er op dat je enkel compromissen sluit waar jij kan achterstaan en volhouden.

5. Kinderen

Kinderen brengen een hele shift in de relatie.  Je moet rekening houden met de opvoeding van een kind waardoor het normale leven totaal verandert. Een van de ouders kan zich buitengesloten voelen of kan niet omgaan met de nieuwe situatie. De éne ouder gaat misschien een bemoederende communicatiestijl hanteren naar de ander of er zijn conflicten wat betreft de opvoeding van de kinderen.

6. Geld

Geld en vooral een tekort aan geld kan voor enorme spanningen zorgen. Of het oneens zijn over waar geld aan wordt gespendeerd. Iedereen heeft zijn eigen mindset rond geld en gaat er op een andere manier mee om.

Misschien hadden jullie ieder een andere manier om met geld om te gaan.  Dit kan op termijn ook voor conflicten zorgen die niet opgelost worden.

7. Communicatie

Om alle bovengenoemde redenen te kunnen counteren is communicatie het enige hulpmiddel. Dit biedt uiteraard nog geen garantie dat je niet uit elkaar gaat.

De communicatie was in mijn huwelijk niet goed. Mijn ex-partner en ik hebben het van thuis uit niet geleerd. In mijn gezin waren er vooral discussies en ruzies. Bij mijn ex-partner praatte mijn schoonmoeder honderd uit terwijl mijn schoonvader bijna de ganse dag zweeg.  Ik heb hem in 26 jaar amper 5 volzinnen horen zeggen.

Mijn man praatte niet en klapte dicht waardoor ik boos werd. Dit was voor mij een grote frustratie, ik kon niet met hem praten.  Ik wist toen niet wat ik nu weet.

Namelijk dat goede verbindende communicatie  nodig is  voor iedere relatie, zakelijk, met je kind en zeker met je partner. Je gaat er soms vanuit dat hij het wel aan je zal zien of merken door je lichaamstaal. Dit geeft geen oplossing.

Openlijk praten over wat je frustreert, wat je hierbij voelt, wat je behoeftes zijn en je verzoek hieromtrent kan ervoor zorgen dat uitdagingen en conflicten niet escaleren.

Samenwerken om tot een compromis te komen die voor beiden bevredigend is houdt jouw relatie op koers.

Tijd om verder te gaan

Een echtscheiding is heel traumatisch, het vraagt natuurlijk tijd om het te verwerken, maar ik houd niet van het gezegde “tijd heelt alle wonden”.  Dit kan leiden tot een depressie of burn-out. En dit wil je niet voor jezelf en al zeker niet voor je eventuele kinderen. Op een gegeven moment is het tijd om verder te gaan.

Hiervoor moet je kunnen loslaten en accepteren wat is. Ik was zelf nooit goed in loslaten.

Vaak zijn er na de scheiding nog conflicten of communicatieproblemen met de andere ouder waardoor je in rondjes blijft draaien. Je wil verder, maar je wordt regelmatig teruggezogen in negatieve situaties die enkel voor frustratie zorgen.

Hulp vragen

Een echtscheiding op zich is in deze tijd niet meer zo’n taboe, hulp vragen helaas nog wel.

Heel veel vrouwen denken dat ze het zelf moeten oplossen. Echter, ik weet uit ervaring dat dit haast onmogelijk is. Je hebt hulp nodig.

Durf die hulp ook te vragen. En dit kan je doen bij een succesvol scheidingscoach.  Deze coaching is specifiek gericht op problemen en situaties bij en na je echtscheiding.

Die hulp geeft je de kans om o.a.:

  • Je emoties en gevoelens naar je ex onder de loep te nemen en hoe je er anders mee kan omgaan.
  • Inzicht te krijgen in jullie communicatiestijlen waardoor je beter communiceert.
  • Hoe je kan omgaan met conflicten.
  • Loskomen van schuldgevoelens of schaamte.
  • Neutraler in je scheiding te staan waardoor het je minder raakt en je echt verder kan met je leven.
  • Om weer gelukkig te zijn na je scheiding en voluit in je leven te staan en te floreren!
 
Wil jij hier hulp bij? Bel of e-mail mij voor een vrijblijvend gesprek.

Lieve groet, May

May Schellekens

Coach: May Schellekens

Succesvol scheidingscoach
May Schellekens
Regio: België- Luik

Inhoudsopgave

Nieuwste artikelen

zelf

Ik kan het zelf wel

BLOG VAN WANDA VENDRIG, DIRECTEUR SSN Met de kerstdagen in zicht willen veel ouders nog snel wat tips over hoe ze het beste deze feestdagen

Lees verder >