Kerstman of boeman 
Ik sprak onlangs met Jolanda die me vertelde dat ze zich groen en geel ergerde aan haar ex. De nieuwste telefoon en een dure laptop kreeg haar zoon vorig jaar met Kerst. Toen ze voorzichtig informeerde bij haar ex dat hij toch wist dat hun zoon aan het sparen was voor een laptop kreeg ze deze reactie van hem terug: “Hoezo sparen voor een laptop? Dat is helemaal niet nodig. Wees blij dat ik hem een laptop geef dan hoef jij dat niet te doen van de kinderalimentatie die je van mij krijgt.”

Wat kun je doen als jouw ex grote kado’s geeft terwijl jouw budget dat absoluut niet toelaat? En zonder overleg Sinterklaasje speelt en de meest belachelijke kado’s voor jullie kinderen koopt? Of de kinderen ieder jaar opeist op 1e kerstdag omdat het 7-gangen diner met een mand vol kadootjes nu eenmaal familietraditie is.

‘Kado’tips voor gescheiden ouders
Ik geef je mijn 5 allerbeste ‘Kado’ tips voor een relaxte Sinterklaas en Kerst dit jaar.

  1. Maak ruim van te voren kenbaar aan je ex-partner dat jullie het samen als ouders moeten hebben over een gelijke verdeling van de feestdagen. Zet hierbij het belang van je kind voorop en niet alleen je eigen belang. Je hoeft echt niet alles dubbel te vieren….zoals 2x sinterklaas, 2 x kerst met familie en kadootjes onder de kerstboom. Het kan nogal druk worden voor je kinderen met zo’n dubbele agenda.
  2. Gun je kinderen fijne feestdagen bij beide ouders door je flexibel op te stellen in het belang van je kind. Probeer afspraken te maken over de viering van de feestdagen met familie ook al is je kind op dat moment bij jou. Wanneer je als kind het jaarlijkse sinterklaas of kerstfeest bij opa en oma moet missen omdat je niet mee mag van papa of mama is dat heel pijnlijk.
  3. Maak afspraken met de andere ouder over kadootjes. Denk bijvoorbeeld aan dubbele kado’s, of zoals bij Jolanda te dure kado’s. Spreek af wie wat geeft. Zo voorkom je een hoop ellende voor je kind en jezelf.
  4. Probeer altijd positief te zijn over de kado’s die je kinderen bij je ex hebben gekregen. Ook al ben je het niet eens met de keuze van het kado of vind je dat je ex iedere dag voor Sinterklaas speelt. Je kinderen mogen genieten van de kadootjes die ze bij beide ouders hebben gekregen. Bijt desnoods even op je tong, zolang je geen negatieve dingen zegt over je ex waar je kinderen bij zijn.
  5. Laat je kinderen zelf bepalen of ze hun kadootje van Sinterklaas of de Kerstman mee willen nemen naar de andere ouder. Doe hier niet moeilijk over en mocht dit “problemen” opleveren met je ex, maak hier dan afspraken over ruim voor de overdracht. Wil één van de ouders dit echt niet, bespreek dit met je kinderen voor de overdracht naar de andere ouder. Hierdoor ontstaan er geen vervelende situaties.

Communicatie met je ex
Zijn de feestdagen in december voor jou stressvol omdat je wordt geconfronteerd met de slechte communicatie tussen jou en je ex? Hoe zou het voor je zijn om zonder strijd en stress te kunnen praten en afspraken met elkaar te maken als ouders? Niet alleen in december maar het hele jaar door? Over waardevolle kado’s gesproken.

Nieuwsgierig? Bel of e-mail mij voor een oriënterend gesprek.

Yvonne Soons,
Jezelf voor elkaar