Tip 1. Realiseer je dat het moment dat je beslist om te gaan scheiden, het moment is waarop het afscheid nemen is begonnen.

Bij ieder afscheid hoort afstand nemen en van WIJ ga je naar JIJ en IK. De scheiding begint meteen. De gemeenschappelijke factor die jullie echter de rest van je leven blijven delen zijn jullie kinderen..en dat maakt de scheiding zo ingewikkeld. Jullie willen allebei het beste voor je kind(eren), maar nu worden de verschillen in mening over wat het beste is, pijnlijk duidelijk. En niet zelden denk je in het belang van je kind te handelen, maar wordt eigenlijk daarmee jouw eigen belang gediend. Ook al neem jij je heilig voor om in goed onderling overleg te gaan scheiden, besef dat het vanaf dit moment toch ieder voor zich is. Ga vanaf vandaag goed voor jezelf zorgen en bereid je voor op je rol als onderhandelaar om de scheiding goed af te kunnen wikkelen.

Onderhandelen

Tip 2. Leer om te onderhandelen in plaats van te strijden want je kinderen hebben het meeste last van jullie conflicten.

Uit onderzoek van het Nederlands Jeugdinstituut ( ‘Wat werkt bij scheiding’) blijkt dat kinderen het meest last hebben van de ouderlijke conflicten. De kans dat je in een conflict met je ex-partner terecht komt is vrij groot, omdat jullie het vanaf dit moment dus zelden eens zullen zijn. De cijfers wijzen uit dat 85% van scheidende ouders na afloop ontevreden is over de uitkomst van de scheiding en dan vooral over het effect wat het op hun kind(eren) heeft gehad. Blijf zoveel mogelijk uit het conflict met de andere ouder en leer om te onderhandelen in plaats van te strijden. Besef dat conflicten schadelijker voor je kinderen zijn, dan alles wat jij denkt dat hen zou kunnen beschadigen.

Plan van aanpak

Tip 3. Maak een plan van aanpak, want de kosten voor een scheiding lopen sneller op dan je denkt!

Omdat ik ervan uit ging dat wij in goed onderling overleg uit elkaar zouden gaan, heb ik me nooit verdiept in de bijkomende kosten van een scheiding. Inmiddels weet ik dat scheiden enorm duur kan worden! Zo hoorde ik laatst een man vertellen dat hij al 160.000 euro kwijt was aan advocaatkosten in de afgelopen 8 jaar omdat hij via de rechtbank een omgangsregeling met zijn kind probeert af te dwingen! Dit lijkt een uitzondering, maar hoe langer de scheiding duurt en hoe meer professionals zich ermee gaan bemoeien (mediator, advocaat, kindertherapeut) hoe meer de kosten oplopen. Een goede voorbereiding is het halve werk en daarmee kun je veel kosten besparen. Maak een plan van aanpak en formuleer daar je de doelen in die je wilt bereiken voor jezelf en je kind(eren). Dit helpt je om focus te houden en niet in onnodige conflicten te belanden met je ex-partner.

Waar zie jij het meest tegenop? Ervaar jij jouw scheiding als gemakkelijk of juist moeilijk?

Laat het ons weten waar jij tegenaan loopt, dan nodigt een van onze succesvol  scheidingscoaches je uit voor een GRATIS oriënterend gesprek om je te helpen.