Je tiener is klaar met de middelbare school, en nu?

tiener

Je tiener is klaar met de middelbare school, en nu?

BLOG VAN ANGÈLE BABELIOWSKY, SUCCESVOL SCHEIDINGSCOACH

Binnenkort starten de scholen en de vervolgopleidingen weer of misschien gaat jouw tiener een tussenjaar doen en/of op reis? Of gaat hij op kamers?

In ieder geval breekt er een hele nieuwe periode aan voor je tiener, jou en jullie als ouders.
Eén die ook financieel veel consequenties heeft.

Hoe ga je daar mee om als je als ouders niet meer bij elkaar bent of onlangs uit elkaar bent gegaan.

Het diploma is ontvangen en hoogstwaarschijnlijk de keuze voor het vervolg al gemaakt.

Een periode waarin het belangrijk is om als ouders te goed te communiceren en afspraken te maken. En lukt dat bij jullie?

Ik hoor in mijn praktijk dat ouders dit vaak erg lastig vinden. Dat er vaak nog zo veel emoties zijn of ergernissen of er altijd strijd is over financiën.

Er zijn ook ouders die zich minder verantwoordelijk voelen omdat de tiener niet meer bij hem of haar woont. Of dat een tiener al eerder heeft aangegeven niet meer bij een van de ouders te willen wonen omdat het te veel gedoe geeft en je dan bv. te ver bij vrienden vandaag woont.

Soms worden deze situaties als het over geld gaat bijv. ook gebruikt om het kind te beïnvloeden of indruk te maken.

Als kind ben je 50% je moeder en 50% je vader en is het erg belangrijk om als ouder te weten dat voor je tiener heel belangrijk is dat jullie samen ouders blijven en samen verantwoordelijkheid nemen voor jullie scheiding en voor een goede regeling over studiekosten en/of tussenjaarkosten.

 Verantwoordelijkheid nemen wat wordt er dan bedoeld?

Waarschijnlijk heb je dat al vaker gehoord dat je als ouder je verantwoordelijkheid moet nemen. Maar hoe doe je dat als je de antwoorden nog niet hebt en het een nieuwe situatie is, je het misschien ook nog wel heel moeilijk met de scheiding hebt, of met de situatie dat jullie tiener vertrekt. Het grote loslaten begint en misschien blijf je nu als ouder alleen achter, empty nest; (Allerlei gebeurtenissen die veel gedachten en emoties met zich meebrengen en invloed op je gedrag hebben.
 

Wat kun je als ouder dan doen om je verantwoordelijkheid te nemen?

 • Als ouder de bereidheid tonen om er samen uit te komen en 100 % in het belang van je kind te denken.
 • Als ouder voor geluk van je tiener en voor jezelf te gaan i.p.v voor je gelijk te willen gaan.
 • Als ouder, de andere in rol van ouder ook oké te vinden. Een scheiding haalt vaak het slechtste in je naar boven, raakt je in je diepste essentie. En dat gebeurt bij beide ouders, echt waar!
 • Als je nog veel emoties ervaart je eigen proces aan te gaan. Scheiding is een enorme verlies ervaring en kan veel impact hebben. Zorg goed voor jezelf, verken en erken jouw emoties. Geef ze ruimte dan zullen ze jou loslaten. Zoek daar eventueel professionele hulp bij.
 • Naar je tiener open en empathisch luisteren wat hij /zij wilt i.p.v luisteren zodat je jouw/jullie idee kan geven.
 • Als ouders samen met jullie tiener praten i.p.v. via de tiener communiceren met de andere ouder.
 • Samen afspraken maken. En als je samen afspraken maakt heb je daar in je eigen waarden en mogelijkheden OOK te respecteren. Wat vind ik? Hoe is het voor mij. Wat is er financieel voor mij mogelijk? Zo kan het zijn dat de andere ouder het bijv. normaal vindt dat jullie tiener in zijn /haar tussenjaar 2x op reis gaat. Zijn dat niet jouw waarden en vind je het belangrijk dat je kind zelf gaat werken en 1 reis maakt, maak dat duidelijk. En niet omdat je je kind dit niet gunt maar omdat je je kind graag leert dat niet altijd alles kan en als het graag iets wilt daar dan zelf verantwoordelijkheid voor moet nemen. Wees niet bang voor impopulaire beslissingen, als jij er zelf achter staat zal je tiener dit uiteindelijk ook respecteren.

Als ouder leef je het leven voor, voor je tiener. En een ouder die zijn eigen waarden niet respecteert zal uiteindelijk ook weinig respect van zijn tiener krijgen.

Communiceren lastig?

Als je vooraf weet dat een gezamenlijk gesprek voor jullie lastig is overweeg dan om eerst met zijn tweeën zonder jullie tiener in gesprek te gaan.

Deze helpende gedachten kunnen je helpen:
 1. Focus je vooraf op positieve punten van de andere ouder in de rol als ouder. Er zijn er altijd 3 te vinden.
 2. Denk en handel 100 % in het belang van je kind.
 3. Zet de issues die er nog spelen bij jullie even aan kant.
 4. Waar ben ik nu dankbaar voor als je aan jullie scheiding denkt. Misschien heb je nu wel rust, vrijheid of geen ruzies meer. Focus je hier op.

Voorkomen is beter dan genezen!

Hoe kun je voorkomen dat er problemen ontstaan?

Maak in jullie ouderschapsplan afspraken over schoolkosten, studiekosten en tussenjaar. En wees zo concreet mogelijk. Waren je kinderen nog klein toen deze werd opgesteld stond je daar misschien nog niet bij stil maar het is belangrijk om op te nemen dat jullie die bv 50/50 betalen of naar rato van jullie inkomen. Heb je geen afspraken gemaakt of deze zijn te vaag kan het gebeuren dat de kosten helemaal voor de verzorgende ouder, degene die de alimentatie ontvangt zijn.

VOORKOMEN IS BETER DAN GENEZEN. En je er geen discussie of conflicten over krijgt als het zover is. Tenslotte knipperen we 3x met onze ogen en ze zijn 18 jaar.

Meer feiten over alimentatie en tieners en jong volwassenen*

 • 18 jaar gaat de alimentatie officieel naar het kind, tenzij anders afgesproken.
 • 21 jaar stopt de alimentatie meestal tenzij anders overeengekomen.
 • 23 jaar stopt de alimentatie meestal als een kind studeert.

 

Ervaar je na het lezen van dit blog dat je het lastig vindt om de toekomst van jullie tiener te bespreken omdat er  geen contact tussen jullie als ouders is  of je nog veel boosheid of verdriet ervaart of dat je contact met je tiener niet goed is op dit moment neem dan contact met mij op. In een oriënterend gesprek gaan we samen kijken wat er nodig is en wat ik je kan bieden. En er een mooie toekomst voor jullie volgt.

Hartelijke groet, Angèle Babeliowsky

 

 

* Bron: www.alimentatiewijzer.nl

scheidingscoach

Coach: Angèle Babeliowsky

Succesvol scheidingscoach
Angèle Babeliowsky Scheidingscoach
Regio: Gooi- en Vechtstreek | Hilversum

Inhoudsopgave

Nieuwste artikelen

zelf

Ik kan het zelf wel

BLOG VAN WANDA VENDRIG, DIRECTEUR SSN Met de kerstdagen in zicht willen veel ouders nog snel wat tips over hoe ze het beste deze feestdagen

Lees verder >