Succesvol Scheiden Kun Je Leren

succesvol scheiden

Succesvol Scheiden Kun Je Leren

BLOG VAN WANDA VENDRIG, DIRECTEUR SSN

Deze week ontving ik een noodkreet van een jonge radeloze moeder. Zij schreef dat ze twee  jaar na haar scheiding in een voortdurende strijd met de andere ouder is beland waar geen einde aan komt. Ze voelt zich volledig uitgeblust, heeft alle hoop verloren, geen energie meer over en weet zich totaal geen raad meer. Ze vraagt zich in alle eerlijkheid af of een succesvolle scheiding in haar situatie überhaupt wel mogelijk is en of zij nog te helpen is.

 Hopeloos

Deze berichten raken me omdat ze laten zien hoe emotioneel, machteloos en uitputtend een scheiding kan aanvoelen. Ik kan me goed voorstellen dat deze moeder alle hoop is verloren omdat alles wat ze geprobeerd heeft niet heeft geleid tot een vreedzaam co-ouderschap met de andere ouder. Maar vooral ook omdat haar kinderen ongewild en onverdiend de dupe hiervan zijn.

Sommige scheidingssituatie’s lijken inderdaad absoluut hopeloos. Toch hebben onze klanten keer op keer aangetoond dat je succesvol scheiden kunt leren. Voordat ze hulp zochten voelden zij zich ook vaak hopeloos, uitgeblust en machteloos, maar ze ontdekten dat ze zelf de touwtjes weer in handen konden nemen om een succes te maken van hun scheiding.

Twee misvattingen

Er zijn twee belangrijke misvattingen over je scheiding die ervoor kunnen zorgen dat je de hoop verliest en niet meer kunt bedenken hoe jij er nog een succes van kunt maken:

1. Je denkt dat je de andere ouder nodig hebt om een succes te maken van je scheiding

Dit is een belangrijke misvatting omdat jij de andere ouder niet kunt dwingen om mee te werken of te veranderen. Natuurlijk is het beter en fijner als de andere ouder zich ook inzet om niet in een conflict te belanden. Dat hij of zij een positieve bijdrage  wil leveren aan de omgangsregeling, openstaat voor overleg en jou niet kleineert, intimideert of manipuleert als ouder. Het vervelende is dat je die ander niet kunt veranderen of dwingen. Je kunt alleen verantwoordelijkheid nemen voor je eigen gedrag en inzet tijdens de scheiding. Gelukkig  is inmiddels gebleken dat als jij het ‘goede voorbeeld’ geeft de ander meestal snel volgt.

Vaak zie je dat degene die de uiteindelijke beslissing heeft genomen om het huwelijk/relatie te beëindigen, ook degene is die al verder is in het verwerkingsproces en dus het gas erop zet om de scheiding te regelen. Degene die zich verlaten of tekort gedaan voelt kan vastlopen in emoties van verdriet en woede waardoor deze emoties een katalysator worden voor conflict en escalatie. Je hebt de ander niet nodig om een succes te maken van je scheiding. Jij kunt beslissen om niet meer mee te gaan in de emoties van de ander, aan de slag te gaan met jezelf en je kinderen de allerbeste vader of moeder te geven die ze verdienen. Van een uitgebluste en wanhopige ouder worden ze zeker niet blij! Gun jezelf de hulp die je nodig hebt zodat je weer nieuwe energie en hoop kunt voelen over de toekomst.

2. Je hebt alles al geprobeerd en niets heeft geholpen, dus geef je het op

Dit is ook een belangrijk argument wat ik vaak tegenkom. Wie weet zitten jullie al langer in een nare strijd en heb je al van alles geprobeerd en is niets gelukt. Dit herken ik zeker ook van andere klanten. Mediation, relatietherapie, een psycholoog, coaching, alles heb je al geprobeerd en nog steeds lukt het je niet om op de juiste manier met je ex-partner om te gaan. Je bent nog steeds woedend en machteloos en na al die tijd is er nog steeds niets veranderd. Het is ook heel moeilijk om grip te krijgen op het werkelijke probleem en dat aan te pakken. Ik heb ook heel lang gedacht dat het mij niet zou lukken om een succes te maken van mijn scheiding, ik zag het gewoon niet voor me, vond dat de andere ouder maar moest veranderen en voelde me gevangen in een situatie waar ik niet uit kon ontsnappen.

Deze negatieve mindset zorgt er inderdaad voor dat het niet verbetert. Stel je eens voor dat je een marathon moet lopen. Wie denk je dat meer kans maakt om de marathon uit te lopen en te finishen; degene die er vertrouwen in heeft, positief is gestemd en ervan uit gaat dat hij/zij de finish zal halen? Of degene die er geen vertrouwen (meer) in heeft, negatief is gestemd en denkt dat het toch niet gaat lukken om de finish te halen? Eigenlijk heeft de laatste het al opgegeven dus zal de kans heel klein zijn. Geef het niet op omdat je al van alles hebt geprobeerd. Misschien heb je nog niet de juiste hulp gevonden, maar als je openstaat voor training en bereid bent om door te zetten, dan kun je scheiden leren net zoals je kunt leren om succesvol een marathon te lopen.

Succesvol Scheiden Kun Je Leren

Ik was lange tijd bang dat mijn kinderen in een vechtscheiding zouden belanden totdat ik erachter kwam dat ik dit zelf kon bepalen. Ik leerde mezelf hoe ik grip kon krijgen op mijn negatieve emoties, leerde om beter te communiceren met de andere ouder en besloot om geen deelnemer meer te zijn aan conflicten. Deze drie besluiten hebben mij geholpen uit de vechtscheiding te stappen.

Herken je dit ook en wil jij je niet langer uitgeblust, wanhopig of machteloos voelen?

Laat het ons weten waar jij tegenaan loopt, onze succesvol scheidings- en relatiecoaches helpen je graag. Stel je vraag of plan een vrijblijvend gesprek bij een van onze SSNcoaches.



Deze blog verscheen eerder in augustus 2020.

Wanda Vendrig, directeur SSN

Wanda Vendrig, directeur Succesvol Scheiden Nederland

Meer over Wanda en Succesvol Scheiden Nederland

Inhoudsopgave

Nieuwste artikelen

zelf

Ik kan het zelf wel

BLOG VAN WANDA VENDRIG, DIRECTEUR SSN Met de kerstdagen in zicht willen veel ouders nog snel wat tips over hoe ze het beste deze feestdagen

Lees verder >