Probeer je vader te zijn of ben je vader?

Probeer je vader te zijn of ben je vader?

ZOMERBLOG VAN KOOS VAN DER ZWET, SUCCESVOL SCHEIDINGSCOACH DRECHTSTEDEN

Toen was het stil…… Daar had hij nog nooit over nagedacht. “Hoe bedoel je”, vroeg hij aarzelend, “ik probeer zo goed mogelijk vader te zijn. Ik doe mijn best. Mijn ex heeft steeds commentaar want ik moet het doen zoals zij het wil.” Ik zag de twijfel over zijn gezicht gaan en de onzekerheid was voelbaar.

Dat zie ik bij veel gescheiden vaders die ik spreek. Ze weten niet goed hoe zij invulling moeten geven aan hun vaderschap. Ik merk nu ook dat steeds meer vaders van nu opgegroeid zijn in een éénouder gezin. Daardoor hebben zij ook een bepaald of geen beeld van vader zijn.

Ze hebben geen voorbeeld!

Als ik dan vraag of zij met hun vader het gesprek aan zijn gegaan, kijken zij me weer verbaasd aan. “Hoezo, hij was er nooit. Een keer in de maand een weekend. Wat kan hij dan betekenen?” “Dat klopt. Het is wel jouw beleving naar je vader toe. Je weet niet hoe het voor hem was om je maar een weekend te zien. Je weet ook niet of hij twijfels heeft gehad met het invullen van zijn vaderschap.”

“En jij zit nu aan de andere kant van de tafel, om het zo te zeggen. Nu ben jij de vader die zoekt naar een mogelijkheid om vader te zijn.”

Door de gesprekken met vaders is gebleken dat door alleen maar te proberen er altijd twijfel blijft of je het wel goed doet. Proberen is geen goede actie. Je kind merkt de onzekerheid, je ex merkt dat ook. Beiden maken er gebruik van, of je het nu wilt of niet.

Ik adviseer alle gescheiden vaders om niet te proberen, maar om te doen. Ook al heb je maar 4 uur in de week, één weekend per maand. Het gaat niet om de hoeveelheid tijd. Het gaat om de invulling. In de tijd dat je met je kind samen bent kun je echt vader zijn. Je kunt voetballen, met barbies spelen, je kind leren fietsen, rolschaatsen of vliegeren, samen zwemmen of naar balletles. Je kunt er dan helemaal zijn voor je kind zodat gezamenlijke herinneringen gebouwd worden.

Je bent belangrijk voor de groei van je kind en je hebt een voorbeeldfunctie. Dan probeer je het niet, dan BEN je vader.

Ik begrijp de worsteling waar de vaders in zitten. Daarom begeleid ik regelmatig vaders om vader te zijn en om te stoppen met proberen. Dat kun je je eigen maken. Wil jij in de tijd die je hebt echt vader zijn voor je kind en loskomen van je twijfel, neem dan contact met mij op voor een gratis kennismakingsgesprek.

Meer lezen over de ontwikkeling van vaderschap: blog “Moederschap is volledig, vaderschap is gelaagd. Eerlijk?”

Een aanrader over dit onderwerp is ook het boek: De afwezige vader bestaat niet. Van Irene Zwaan.

 

Koos van der Zwet

 

 

Inhoudsopgave

Nieuwste artikelen

zelf

Ik kan het zelf wel

BLOG VAN WANDA VENDRIG, DIRECTEUR SSN Met de kerstdagen in zicht willen veel ouders nog snel wat tips over hoe ze het beste deze feestdagen

Lees verder >