Waarom luisteren gescheiden ouders slecht naar elkaar?

luisteren

Waarom luisteren gescheiden ouders slecht naar elkaar?

BLOG VAN WANDA VENDRIG, DIRECTEUR SSN

Een veelgehoorde klacht en frustratie van onze klanten is dat hun ex-partner niet naar ze luistert. Vaak gaat het dan over opvoedadvies waar niet naar geluisterd wordt of zaken die worden beloofd en niet nagekomen worden. Je vindt van alles van de andere ouder en vooral hoe zij/hij in het leven staat en met de kinderen omgaat. Als jij degene bent geweest die het meest voor de kinderen heeft gezorgd, vind je vaak dat jij het beste weet wat goed is voor de kinderen. Dus bestook jij de andere ouder met goedbedoelde adviezen over bedtijd, omgangsvormen en wat in jouw ogen ‘normaal’ is. Als jouw taak in het gezin was om voor de financiën te zorgen, vind je er van alles van hoe de andere ouder het geld uitgeeft. Misschien vind jij de andere ouder een gold digger of uitvreter omdat zij/hij jouw alimentatie aan de ‘verkeerde’ zaken uitgeeft. Nog erger is het als je ex een ander heeft, want dan ‘profiteert’ die zomaar van jouw geld, schande!

We vinden van alles van elkaar

We vinden van alles van elkaar, weten zelf het beste hoe het moet en wat ‘normaal’ is en schromen niet om dit duidelijk te maken aan de andere ouder. Omdat deze in onze beleving daar niet naar luistert en niet openstaat voor dit advies, raken we gefrustreerd, boos en verongelijkt. Daardoor neemt de kans toe dat we gaan beschuldigen, aanvallen en verdedigen. Dit zijn technieken die we toepassen bij strijd en dus neemt de kans op een vechtscheiding snel toe. Dit gaat altijd ten koste van de kinderen!

Het is heel begrijpelijk dat je van alles ‘vindt’ van elkaar.

Jarenlang heb je samen voor zowel de kinderen als de lopende gezinszaken gezorgd en nu is het ieder voor zich. Je wordt weer een alleenstaande unit en moet niet alleen de beste ouder (vader of moeder) zijn, maar ook financieel weer voor alles zorgen. Jij denkt dat jij daarin de beste bent en wilt de ander graag voorschrijven hoe het moet. Het heeft echter geen zin, die ander gaat echt niet luisteren naar jou (jullie zijn niet voor niets gescheiden) en jullie kinderen hebben veel last van deze ongezonde interactie. In het ergste geval raken ze betrokken bij jullie meningsverschillen en krijgen ze het gevoel partij te moeten kiezen. Dit creëert veel loyaliteitsproblemen bij kinderen, zij zitten er letterlijk tussen in.

Van partners naar ouders

Als je net uit elkaar bent, heb je misschien medelijden met je ex-partner, voel jij je schuldig over de scheiding of ben je juist heel erg gekwetst en verbitterd over wat er gebeurd is. Deze emoties zorgen ervoor dat je met argusogen kijkt naar alles wat de andere ouder aan het doen is. Misschien ben je geneigd om advies te geven over een nieuwe woning of de aanpak van de kinderen. DOE HET NIET! Hoe goed bedoeld het ook is, je ex moet het nu zelf doen. Jullie zijn emotioneel nog heel erg met elkaar verweven en het is nu zaak om de relatie van partners naar ex-partners om te vormen. Dit betekent niet alleen fysiek uit elkaar, maar ook sociaal, emotioneel en mentaal.

Als je al wat langer uit elkaar bent, worden de verschillen steeds duidelijker. Ieder gaat zijn eigen leven leiden met eigen waarden en normen die misschien helemaal niet stroken met die van jou. Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom jullie uit elkaar zijn gegaan, maar nu vind je er van alles van! Je vindt het belachelijk dat de kinderen bij hem veel later naar bed gaan, of dat je kinderen bij haar juist zo vroeg erin moeten liggen. Je ergert je eraan dat hij ‘oude en te kleine kleding’ aan geeft als de kinderen bij jou komen, terwijl jij net geïnvesteerd hebt in een nieuwe dure passende garderobe. En dan zegt hij ook nog doodleuk dat hij ervoor betaald heeft met de alimentatie. En wat te denken van die nieuwe vent van haar die opeens op ‘jouw’ bank zit, die jij hebt betaald! Gruwelijk toch?

Dagelijks horen wij de verhalen van onze klanten over wat ‘de ander’ weer voor vreselijks heeft gedaan of gezegd. Ik begrijp het supergoed omdat ik er zelf ook doorheen ben gegaan. Ik begrijp ook de neiging om je ermee te bemoeien en er van alles van te vinden. Inmiddels weet ik dat het geen zin heeft en bovendien hebben je kinderen er veel last van.

Wat je kunt doen is heel simpel. 

Neem een besluit

Alle mooie dingen komen tot stand door een besluit te nemen.

  • Besluit vandaag, hier en nu dat jij er niets meer van vindt. Dat jij je niet meer bemoeit met de zaken (hoe terecht ze ook lijken) van degene waar je een relatie mee hebt gehad. Hij/zij luistert terecht niet meer naar jou! En jij hoeft ook niet te luisteren naar goedbedoelde adviezen of kritiek van de ander.
  • Besluit om de allerbeste vader of moeder van je kinderen te worden en gun die rol ook aan de andere ouder. Of de andere ouder deze uitdaging oppakt is niet aan jou. Als  moeder de kinderen iedere dag naar de opvang brengt is dat háár verantwoordelijkheid, jij hoeft daar niets van te vinden. Als vader de kinderen later naar bed brengt dan jij verstandig vindt, is dat zijn verantwoordelijkheid, jij zorgt ervoor dat de kinderen bij jou er op tijd in liggen.
  • Besluit om je ex alleen nog aan te spreken als ‘vader/moeder van je kinderen’. Dit helpt je om uit het (ex)partnerstuk te stappen en neutraler met de andere ouder om te gaan. Communiceer en handel als ouders, dit zorgt voor de meeste harmonie en de meest succesvolle scheiding.

Oefenen

Het besluit is simpel daarna ga je oefenen. Ik hoor je denken; “makkelijker gezegd dan gedaan’, en dat is absoluut zo. Maar oefening baart kunst. Iedere interactie, iedere e-mail en ieder persoonlijk contact is een oefening. Wellicht zal de andere ouder gaan provoceren om een reactie uit te lokken; hou je aan je besluit. Misschien doet hij/zij iets dat zo tegen al jouw waarden en normen indruist dat je het gevoel hebt dat je moet ingrijpen; hou je ook dan aan je besluit.

De enige uitzondering op dit besluit gaat over de veiligheid van je kinderen. Als het gedrag van de ander ouder zorgt voor een onveilige situatie, fysiek of emotioneel, zoek dan altijd hulp bij de erkende instanties. Zij kunnen het beste inschatten of je kind gevaar loopt en daar naar handelen.

Succesvol Samen Verder

Herken je de neiging om er van alles van te vinden? En wil je dit veranderen? Onze succesvol scheidings- en relatiecoaches helpen je graag om beter samen te werken met de andere ouder, in het belang van jullie kinderen.

Wanda Vendrig, directeur SSN

Wanda Vendrig, directeur Succesvol Scheiden Nederland

Meer over Wanda en Succesvol Scheiden Nederland

Inhoudsopgave

Nieuwste artikelen

zelf

Ik kan het zelf wel

BLOG VAN WANDA VENDRIG, DIRECTEUR SSN Met de kerstdagen in zicht willen veel ouders nog snel wat tips over hoe ze het beste deze feestdagen

Lees verder >