Vroeger was de standaard verdeling dat de kinderen bij hun moeder bleven en om de 14 dagen een weekend naar hun vader gingen, incl. enkele weken vakantie per jaar. Door de emancipatie en veranderd inzicht zie je nu steeds meer een gelijkwaardige verdeling, co-ouderschap genoemd. Kinderen wisselen om de 3 á 4 dagen of om de 7 dagen van huis en wonen dus afwissend bij hun vader of hun moeder die dan de volledige zorg draagt. Voorwaarde hierbij is dat de kinderen naar dezelfde school kunnen blijven gaan. Bij co-ouderschap lijkt de wissel soms op een volksverhuizing, gymspullen, schoolboeken, knuffels, sportspullen, alles moet mee. Het gebeurt regelmatig dat er iets vergeten wordt en dat er heen en weer gereden moet worden om het gemiste item te brengen of te halen.

Het continue gewissel is belastend voor kinderen. Dit besef heeft er voor gezorgd dat er 2 nieuwe woonvormen zijn ontstaan: bird nesting en LTA (Living Together Apart).

Bird nesting

Bij bird nesting blijven de kinderen in hun vertrouwde nestje en vliegen de ouders in en uit. Hier zorgen de vader en de moeder dus ook afwissend voor de kinderen alleen blijven de kinderen in hun vertrouwde omgeving. Voor de dagen dat de ouders niet in het ouderlijk huis wonen kan er een kleiner huis/appartement bijgekocht of gehuurd worden. Hier kunnen de ouders afwisselend wonen. Een consequentie van deze woonvorm is dat je de sporen van je ex-partner constant tegen komt. Irritaties over remsporen in het toilet en lange haren in het doucheputje blijven op deze manier ook na de scheiding actueel. Vaak beginnen mensen aan de constructie bird nesting kort na de scheiding maar blijkt het op termijn toch niet haalbaar. Met name het continu je spullen verkassen en je nergens echt thuis voelen breekt ouders op. Dat we dit onze kinderen wel aandoen mogen we ons beseffen…

Living Together Apart

Living Together Apart is een andere woonvorm waarbij je gescheiden bent als partners maar samenleeft als ouders. Deze vorm begint meestal niet direct na de scheiding. De tijd mag eerst z’n werk doen want je komt elkaar veel tegen bij LTA. Er zijn diverse vormen van LTA te bedenken. Als je groot woont, met minstens 2 badkamers, kun je onder 1 dak blijven wonen. Ieder moet wel z’n eigen plekje kunnen hebben. Je kunt bijvoorbeeld de verdiepingen verdelen. Als ouders kun je met de kinderen eten en zo de kinderen echt een gezinsleven bieden. Een andere optie is om in 2 appartementen boven elkaar te gaan wonen of  2 huizen naast elkaar te kopen en een binnendeur te maken. Zo kan je kind altijd heen en weer van vader en moeder en heb je als volwassene wel je eigen huis. Met name als er nieuwe partners zijn is deze vorm beter te realiseren dan in 1 huis blijven wonen. Je kunt een vragenlijst invullen om te kijken of jullie schikt zijn voor LTA: http://livingtogetherapart.eu/ouders/index.html

 

Het is mooi als je out of the box durft te denken en je samen met je ex-partner een constructie kunt bedenken die voor jullie werkt. Het allerbelangrijkste is dat er zo min mogelijk conflicten zijn tussen jullie als ouders en dat de kinderen omgang hebben met beiden. Daar worden de kinderen het gelukkigst van.

Heb jij hulp nodig tijdens of na je scheiding op het gebied van emoties verwerken, communicatie verbeteren met je ex-partner en het begeleiden van je kinderen bel of mail me dan. Tijdens een gratis oriënterend gesprek kijken we samen wat jij nodig hebt.

Carolien Roobol

info@succesvolscheidenrijnmond.nl

06-36054971