Is dit moeilijke besluit genomen dan breekt er een turbulente periode aan. Want wat moet er veel geregeld worden! En besloten. En overdacht. En terwijl jij aan het overdenken, regelen en besluiten bent mag je ook je kinderen nog meedelen dat het gezin nooit meer zal zijn zoals het was (tip: voer dit gesprek samen!!) Vervolgens mag je ze opvangen terwijl jij zelf in de overlevingsstand staat. En je familie niets van je beslissing begrijpt. En je schoonfamilie niet meer zo aardig tegen je doet.

Dit klinkt niet als iets om je op te verheugen. Het is vaak wel de harde werkelijkheid…

De kans is groot dat jullie uit elkaar gaan omdat jullie het steeds vaker oneens waren met elkaar en er daardoor meer ruzie was. En nu moeten jullie het over grote, belangrijke zaken eens zien te worden. Zaken verdelen, compromissen sluiten, elkaar wat gunnen. Je hoeft geen Einstein te zijn om te snappen dat dit geen gemakkelijke opgave zal zijn. Hier kan een vechtscheiding geboren worden. Mensen gaan dan UIT PRINCIPE niet akkoord met welk voorstel dan ook van de ander. En waarom niet????? Vanwege de pijn die er zit. De pijn van in het huwelijk niet gehoord en gezien zijn, de pijn van bedrogen zijn, de pijn van ongelijkwaardigheid binnen de relatie, de pijn van… vul zelf maar in.

Dus hoe kun je samen al die grote besluiten nemen als er zoveel pijn zit??

Ondertussen wil je het voor je kinderen zo probleemloos mogelijk laten verlopen. Je weet wel dat je niet kwaad over de ander mag spreken waar ze bij zijn maar het zit je zo hoog… En je wilt ook dat die hele scheiding zo snel mogelijk achter de rug is want dan kun je verder. Denk je… Maar die pijn draag je met je mee. Je kunt nog zoveel vastleggen in het ouderschapsplan, met kinderen blijf je met elkaar te maken hebben en moet er regelmatig overleg en contact zijn. Als jij dan constant reageert vanuit die pijn… Denk je dat je dan neutraal met de ander kunt communiceren? En wat doet het met je kinderen: ouders die niet goed in hun vel zitten?

Herken jij jezelf in dit verhaal? Weet jij ook niet waar je moet beginnen en of je leven ooit weer “gewoon” zal worden? Met mijn kennis als scheidingscoach en met mijn ervaring als gescheiden moeder kan ik jou helpen. Ik kan je helpen bij het doorverwijzen naar een goede professional voor het afhandelen van het financiële en juridische stuk van een scheiding. Daarnaast kan ik je bijstaan in het scheidingsproces. Ik geef je tips hoe je het de kinderen het best kunt vertellen. Wat hebben zij nodig in deze eerste heftige tijd en wat daarna? Wist je dat peuters heel anders op een scheiding reageren dan pubers? En dus ook een andere benadering vragen? Hoe communiceer je met je ex-partner en hoe kan je dat doen zonder ruzie te krijgen? Hoe sluit je een compromis? Hoe voed je samen, en tegelijkertijd apart, de kinderen op?

Je hoeft deze moeilijke periode niet alleen te doorstaan. Bel of e-mail me gerust voor een vrijblijvend gesprek. Dan kijken we samen waar jij hulp bij nodig hebt.

Veel sterkte de komende tijd!

Carolien Roobol

scheidingscoach

P.s. Jij bent de sleutel tot verandering. Je hoeft je ex-partner dus niet mee te nemen.