Is jouw ex ook een borderline patiënt, een autist of een narcist? – 5 tips om effectief te kunnen communiceren!

Is jouw ex ook een borderline patiënt, een autist of een narcist? – 5 tips om effectief te kunnen communiceren!

BLOG VAN BRECHJE VAN GEENEN, SUCCESVOL SCHEIDINGSCOACH NOORD-HOLLAND

“Er is op geen enkele manier mogelijk om zonder conflict met mijn ex te communiceren: als ik met empathie reageer, reageert ze vreselijk emotioneel, en als ik het zakelijk houd, wordt ze boos omdat ik te onpersoonlijk ben. Ik heb echt geen idee op welke manier ik met mijn ex moet communiceren! Ik zit met mijn handen in het haar!”

Met deze woorden begon Kees, een cliënt in mijn praktijk, in ons introductie gesprek. Hij is niet de eerste, en zal ook zeker niet de laatste zijn. In een conflict, naar aanleiding van bijvoorbeeld een scheiding, worden de andere partijen vaak als narcistisch, borderline patiënt, autistisch, bipolair gestoord of iets dergelijks bestempeld. Of het waar is of niet, het is en blijft de vader of moeder van de kinderen en je zult er altijd mee te maken hebben.

Maar hoe kun je nu zonder spanning en conflict omgaan met deze ouder, en je daarbij ook niet gefrustreerd voelen? Mijn 5 tips zijn:

  • Zorg dat je zonder emoties communiceert met de andere ouder en blijf zo feitelijk mogelijk.
  • Blijf uit de allergie van de ander als je met hem/haar praat, chat of mailt.
  • Blijf je bewust van je reactie op een (dreigend) conflict en kies ervoor om erboven te gaan staan.
  • Laat los wat jij als reactie wilt zien, voelen of horen van de ander. Jij kunt de ander niet veranderen, je hebt alleen invloed op jouw eigen gevoel en gedrag!
  • Houd het doel van het contact voor ogen: wat wil je bereiken? Ga niet met de ander mee en blijf bij jezelf.

Kees zijn reactie toen ik uitlegde wat het zou betekenen voor hem was: “Jij hebt makkelijk praten. Je hebt geen idee hoe het is om met zo iemand om te gaan. Het is onmogelijk, ik heb alles al geprobeerd! Zij zal nooit inzien of toegeven dat er iets mis is met haar en zal altijd mij de schuld geven en mij op alles wat ik zeg of doe aanvallen. En dan hebben we weer ruzie waar de kinderen bij zijn. Ik ben moedeloos inmiddels!”

Ik weet dat dit gebeurt, en het kan extreem frustrerend zijn! Maar wat verandert er als jij blijft vasthouden aan de gewilde reactie en je frustratie?… Niets!

Het enige dat jij daaraan kunt doen is naar jezelf kijken en jouw eigen reactie en manier van reageren aanpassen. Pas dán zul je meer rust vinden in de ouderrelatie met de ander.

Tijdens de eerste coachingsessie waren er al diverse inzichten en Kees ging weer met moed de deur uit. Hij had gevoeld en gezien dat het inderdaad anders kan!

Hoe mooi zou het zijn als jij, in welke situatie dan ook, niet meer gefrustreerd raakt en geraakt wordt door de reactie van de andere ouder én samen tot overeenstemming kunt komen?

Met de coaching en training met de methode van Succesvol Scheiden, ben je na één coaching sessie al in staat om op een andere manier te kijken naar jouw eigen reactie en gevoel en zult daardoor het volgende gesprek al anders te reageren en je anders voelen.

Wil jij dit ook?

Neem dan contact met ons op via contact@succesvolscheidennederland.nl

 

 

 

 

 

 

 

Inhoudsopgave

Nieuwste artikelen

zelf

Ik kan het zelf wel

BLOG VAN WANDA VENDRIG, DIRECTEUR SSN Met de kerstdagen in zicht willen veel ouders nog snel wat tips over hoe ze het beste deze feestdagen

Lees verder >