Terwijl de één al weken of maanden, soms jaren rondloopt met de gedachte dat hij of zij wil scheiden, weet de ander van niets. Het vreemde is dat er een soort eenzijdig proces plaatsvindt waarbij je vaak ziet dat degene die wil scheiden alleen het gebrek aan ‘liefde’ onvoldoende vindt om deze moeilijke weg te gaan bewandelen. En onbewust wordt dan gezocht naar andere redenen. ‘De slechte eigenschappen’ van je partner gaan onder een vergrootglas en je neemt steeds meer afstand. Op den duur kan die ander niks meer goed doen. En zo groei je naar het moment dat je er aan toe bent om die ander te vertellen wat je van plan bent. Niet erg eerlijk want die ander heeft geen tijd gehad om naar dit moment toe te groeien. Laat staan dat die ander de tijd heeft genomen om steeds meer een hekel aan jou te krijgen.

Als je stilstaat bij dit verhaal zal het je helpen om je ‘aankondiging’ zo goed mogelijk te doen. Zorg in ieder geval dat je een rustig gesprek kunt voeren. Niet per telefoon, maar natuurlijk persoonlijk. Probeer in zo’n gesprek meteen helder te zijn. Als jij zelf de beslissing al hebt genomen, moet je die overtuiging ook uitspreken. Je ziet vaak dat mensen proberen de boodschap te verzachten door woorden te gebruiken als ‘ik denk dat het beter is als’ of ‘ik overweeg om’. Een duidelijke en heldere boodschap is niet alleen eerlijk maar ook het prettigst voor de ander. En met helder en eerlijk bedoelen we ook eerlijk. Geef de reden waarom je wil scheiden, zelfs als er een ander in het spel is. Vroeg of laat komt dit toch uit en de negatieve gevolgen zijn dan veel groter. Eerlijkheid duurt het langst en helpt jullie met een goed echtscheidingsproces.

Zorg dat je de tijd hebt, zonder dat kinderen thuis komen of iemand anders binnen kan vallen. Jouw partner heeft ongetwijfeld de tijd nodig om één en ander te laten landen. Probeer niet meteen tot vervolgafspraken te komen. In jouw hoofd ben je wellicht zover, immers zo begonnen we dit column, jij bent al maanden bezig om de afstand in ieder geval emotioneel steeds iets groter te maken, maar die ander weet van niets. Spreek bijvoorbeeld af dat je enkele dagen later opnieuw met elkaar gaat zitten om op een rijtje te zetten wat er op jullie afkomt. Maar tot die tijd geef je de ander eerst maar eens de tijd om het ‘nieuws’ op zich in te laten werken.

Bedenk tot slot dat het jullie scheiding is. En elke scheiding is uniek. Helaas scheiden er zoveel mensen in Nederland dat je altijd wel mensen in je omgeving hebt die je van goedbedoelde adviezen zullen voorzien. Maar bedenk dat die tips 9 van de 10 keer een emotioneel of partijdig karakter hebben. Als je denkt er zelf niet uit te komen, vraag dan onafhankelijk advies aan een professional.

WE HELPEN JE GRAAG, OOK VOORDAT HET ECHTSCHEIDINGSPROCES WORDT INGEZET.

Annegien Hanemaaijer,
Onze scheidingscoach
info@onzescheidingscoach.nl