Nooit zal ik vergeten hoe ik mij voelde, de pijn van geen gezin meer zijn en dat ik de wereld van onze jongens compleet overhoop had gehaald. Dat gevoel heeft maandenlang aangehouden en is nooit meer helemaal weggaan, het is hoogstens gesleten.

Na de melding op school ging ik van kinderrealiteit naar volwassenenrealiteit. Ik reed direct door naar mijn werk voor de nieuwjaarsreceptie. Eenmaal aangekomen vluchtte ik stiekem naar mijn kantoor, en zat huilend achter de pc. De beste wensen van anderen kon ik simpelweg niet aan. Ik geloofde namelijk niet in een gelukkig nieuwjaar, mijn wereld was compleet ingestort.

Herken jij dat gevoel ook? Als een berg opzien tegen het nieuwe jaar, terwijl je van binnen als (bijna) gescheiden ouder wegteert van pijn en verdriet? Wees gerust, er is licht aan het einde van deze tunnel, en ik kan het weten! Graag deel ik met jou mijn 3 belangrijkste levenslessen. Die gaan over hoe ik in de loop van het jaar uit het diepe dal ben geklommen, waardoor het voor mij toch nog een gelukkig nieuwjaar is geworden.

 1. Wens en geef jezelf een gelukkig nieuwjaar
Scheiden is heftig, of je de initiatiefnemer bent of niet. Wees daarom lief voor jezelf. Luister naar je eigen behoeften en verlangens. Ik heb inmiddels geleerd dat je zelf verantwoordelijk bent voor je eigen levensgeluk. Als jij gelukkig bent, ben je dat als vader of moeder ook en dat is het beste wat je aan je kinderen kunt geven. Dus pak de regie en zoek hulp als je er alleen niet uitkomt. De sleutel tot verandering ligt bij jou.

2. Scheiden is geen op zichzelf staande gebeurtenis maar een proces
Geef jezelf de tijd en de rust om je emoties over de scheiding te doorleven. Door mijn gevoelens te onderzoeken in plaats van te negeren, kon ik mezelf geven wat ik nodig had. Het heeft ervoor gezorgd dat ik mezelf beter leerde kennen. Hierdoor kreeg ik meer begrip voor mezelf maar ook voor mijn ex-partner, waardoor de weg naar acceptatie en een respectvolle omgang makkelijker werd. Onze kinderen kregen de ouders die zij verdienden.

3. Heb geduld en begrip voor de emoties van je ex-partner en je kinderen
Bij mijn scheiding heb ik mijn ex-partner en kinderen de tijd en ruimte geven om de scheiding in ieders eigen tempo te verwerken. Dat ging met de nodige ups-and-downs waarbij mijn EGO me soms flink in de weg zat. Als ik terugkijk dan vind ik dat we het goed geregeld hebben en het nog steeds goed doen samen. Het is soms hard werken en het vraagt om blijvend onderhoud. Logisch toch? We zijn en blijven namelijk ouders voor het leven.

Mijn geheim in moeilijke tijden? Ik richt mij op wat we gemeenschappelijk hebben, de liefde en verantwoordelijkheid voor onze kinderen. Door hun belang voorop te stellen en vertrouwen te hebben in mezelf en in de ander als ouder. Het is mijn keuze geweest om niet meer samen te zijn als partners, maar in het verleden heb ik wel het vertrouwen in hem gesteld dat hij de vader werd van mijn kinderen. Dat zal hij altijd blijven, door mij uitverkoren, de beste vader die ik mij kan wensen. En achter die keuze sta ik tot op de dag van vandaag nog steeds, en daar neem ik de volle 100% verantwoordelijkheid voor.

Als ik het kan, dan kan jij het ook! Als scheidingscoach ondersteun ik ouders die emotioneel worstelen met hun scheiding en hoe zij met STUURKRACHT weer hun eigen levensgeluk kunnen vinden. Heb jij goede voornemens en wil je van 2018 jouw jaar gaan maken maar weet je niet hoe? Bel of e-mail me zodat we kunnen onderzoeken wat jij nodig hebt om dat te bereiken.

Laten we samen er een gelukkig nieuwjaar van maken.

Wencke Slütter