Bezorg jullie kind een onvergetelijk afscheid van groep 8!

muscial

Bezorg jullie kind een onvergetelijk afscheid van groep 8!

BLOG VAN JOSINE KOCH, SUCCESVOL SCHEIDINGSCOACH

Ook ik herinner me het nog goed. Groep 8. Met de dag voelde ik me stoerder. De oudste van de school! De leuke spanning die het aan einde van het schooljaar in de klas hing. Een bijzondere periode die afgesloten werd met het schoolkamp en ‘la grande finale’, de eindmusical!

Sinds mijn kinderen op de basisschool zitten, kijk ik stiekem ieder jaar mee bij de musical. De sfeer is altijd bijzonder, opgelaten, verbonden, euforisch, saamhorig en spannend.

En nu zit mijn eigen zoon in groep 8. Ik kan het nog steeds niet helemaal geloven dat ik straks naar hem en al zijn vriendjes zit te kijken.

Plezier voor iedereen

Weken zijn de kinderen bezig geweest met oefenen, oefenen, oefenen.

Alle kinderen, maar ook de ouders kijken uit naar dit moment, waar kinderen vol trots laten zien dat ze met elkaar iets moois hebben gecreëerd en waar ouders met tranen in hun ogen vol trots en ongeloof kijken hoe het nou toch ineens komt, dat hun snuitje zomaar klaar is voor de middelbare. Een vleugje melancholie ontbreekt op zo’n avond natuurlijk niet.

Deze musicalavond zou vol moeten zitten met ongecompliceerdheid en plezier voor iedereen.

Spanning…nu even niet

Voor kinderen met gescheiden ouders kan het verdrietig genoeg wel eens helemaal niet zo aanvoelen, ongecompliceerd. Omdat papa en mama elkaar uit de weg gaan of juist alleen maar ruzie maken. Omdat papa, mama’s nieuwe vriend niet kan uitstaan of omdat mama papa niet kan vergeven dat zij in de steek gelaten is.

In al die gevallen hangt er spanning in de lucht waar kinderen last van hebben en uiteindelijk de dupe van zijn. Kinderen willen op deze avond NIET kiezen wie van de twee ze uitnodigen voor de musical. Kinderen willen op deze avond NIET bezig zijn met loyaliteit. Kinderen willen op deze avond NIET bezig zijn met bemiddelen. Kinderen willen op deze avond NIET bezig zijn met verdriet van hun ouders. Kinderen WILLEN gewoon twee ouders om hun heen, die op deze avond zonder gedoe naast elkaar zitten en SAMEN gewoon even heel trots zijn op hun kind die daar staat te stralen!

Wat wil mijn kind?

Mocht de relatie tussen jou en de andere ouder niet goed zijn of mocht er spanning zijn, bedenk dan dat je daarmee veel onbegrip en pijn zou kunnen veroorzaken en bovendien DE avond van jouw kind wel eens zou kunnen verpesten. Eén van die avonden waarvan de herinnering een heel leven lang meegaat. Eén van die avonden die kinderen onthouden.
 
Loopt het moeizaam, denk in het belang van jullie kind. ‘Wat wil mijn kind? Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn kind een fijne avond ervaart waarbij hij/zij in het middelpunt staat?’
 

Kinderen willen allebei de ouders erbij

Om te beginnen is het voor kinderen belangrijk dat allebei de ouders bij de musical zijn! Een kind wil NIET kiezen. Sterker nog, kinderen zouden ook nooit in de positie mogen komen dat zij moeten kiezen wie van de twee aanwezig mag zijn. Kinderen willen gewoon allebei de ouders erbij. Is dat ingewikkeld, stap dan voor even over je eigen blokkades heen en bel de andere ouder enkele dagen voor de musical. Geef aan hoe je de avond voor je ziet, voor jullie kind! Praat daarover. Zodat jullie van elkaar weten wat de verwachtingen zijn.
 
Probeer de strijdbijl of de spanning voor één avond te parkeren en te blijven focussen op een positieve avond voor jullie kind. Als het communiceren lastig is, stel dan steeds weer jullie kind centraal in het gesprek. Het gaat hier niet om jullie, maar om jullie kind.
 
Ga tijdens de musical naast elkaar te zitten of achter elkaar, zodat papa en mama in één oogopslag te zien zijn. Geloof me, dat maakt jullie kind blij!

Positieve vibe

Als je het moeilijk vindt om in een positieve vibe te komen of voelt dat je vol emotie zit, probeer dan, vooraf aan de musical, enkele positieve eigenschappen, die de andere ouder heeft, te benoemen. Schrijf ze op en herhaal ze een paar keer. Maak ook een lijstje van wat je jullie kind deze bijzondere avond gunt! Hoe wil je dat jullie kind de avond zal ervaren. Jullie kind, waarvan jullie allebei altijd de ouders zullen blijven. Ook nu het als partners niet meer lukt.

Dus ouders doe je best om jullie kind een onvergetelijke avond te bezorgen! Laat zien dat het ook anders kan. Voor jullie kind!

Mocht je hierover vragen hebben of hierover willen sparren neem vrijblijvend contact op met mij.

Lieve groet, Josine

 
Josine Koch succesvol scheidingscoach

Coach: Josine Koch

Succesvol scheidingscoach
Josine Koch
Regio: Naarden

Deze blog verscheen eerder op de website van Nieuwe Stap.

Inhoudsopgave

Nieuwste artikelen

zelf

Ik kan het zelf wel

BLOG VAN WANDA VENDRIG, DIRECTEUR SSN Met de kerstdagen in zicht willen veel ouders nog snel wat tips over hoe ze het beste deze feestdagen

Lees verder >