Wij dus op pad… Alhoewel ik er erg van genoot, merkte ik wel aan mezelf dat ik me veel meer dan normaal druk maakte om allerlei dingen in en rond de caravan. Zo was ik steeds bezig met zaken zoals het beddengoed rechttrekken, de vloer schoonvegen, spullen terugleggen op dezelfde plek, steeds tegen de jongens zeggen: niet met je vieze schoenen naar binnen!! etc., etc. Ik werd gewoon moe van mezelf: het is toch vakantie. Waarom maak ik me zo druk?

Gelukkig waren er ook momenten waarop ik even rustig kon lezen. Naast wat boeken en tijdschriften had ik ook een artikel bij me uit de nieuwsbrief van de vereniging van Overlegscheiden, met als titel ‘The Serenity Space’, geschreven door de Amerikaanse overlegscheidingsadvocaat Stu Webb.

The Serenity Space

Webb omschrijft ‘The Serenity Space’ als een soort stille, vredige gemoedstoestand of mindset waarin je beschikt over alle benodigde en gewenste wijsheid die je helpt om optimaal te kunnen functioneren in het leven van alledag.

Als je in deze mindset verkeert, voel je je relaxed, ben je positief over jezelf en sta je in verbinding met anderen en de collectieve wijsheid. Je kunt heel makkelijk in zo’n gemoedstoestand komen door even je ogen te sluiten en je voor te stellen dat je op een strand of een andere voor jouw ideale plek bent en de dingen doet waar jij het meeste plezier aan beleeft.

In deze mindset ervaar je fijne emoties zoals geluk, vreugde, vrede, rust in het hoofd, vriendelijkheid, tolerantie, etc. In mijn woorden zou ik zeggen: je ervaart een soort hemels geluksgevoel waarin je op je best bent, de dingen gaan zoals je graag wilt en je in verbinding bent met je omgeving.

The Insecurity Space

Webb beschrijft verder dat er, helaas, ook een andere gemoedstoestand is. Deze noemt hij ‘The Insecurity Space’, een gemoedstoestand of mindset gekenmerkt door een gevoel van onzekerheid en onveiligheid. Hierin verkeer je als je je niet in de Serenity Space bevindt.

De Insecurity Space beschrijft hij als ons gedachtensysteem dat al onze overtuigingen over allerhande zaken in ons leven bevat. Ons gedachtensysteem handelt volgens hem vanuit de basisovertuiging dat alles in dit systeem van levensbelang is voor onze overleving. Al onze overtuigingen, meningen, oordelen, etc. die we gedurende ons leven hebben geleerd en opgedaan, zijn behulpzaam bij onze overleving.

Dit systeem is echter gebaseerd op angst en beperkt onze blik op het leven en onze mogelijkheid om in deze wereld te functioneren. Ons gedachtensysteem creëert onze wereld en hoe wij de wereld zien. Ieders gedachtensysteem is anders en daarmee ieders blik op de wereld.

Verder zegt hij dat ons gedachtensysteem wordt geleid door ons ego: dit zijn wij niet echt, dit is onze identificatie met een onjuist zelfbeeld, ontstaan uit ons gedachtensysteem dat net doet alsof wij dat echt zijn.

Het doel van ons gedachtensysteem is ons ego te verzekeren dat we overleven. Het gaat uit van de gedachte dat alles in de wereld erop uit is ons ego te vernietigen, reden waarom het ego moet worden verdedigd.

Angst en overleven

Kortom, de Insecurity Space is alleen maar gebaseerd op angst en op overleven. Als je je in deze mindset begeeft, ben je alleen maar bezig met het reageren op alles wat we waarnemen vanuit ons eigen gedachtensysteem, wat resulteert in negatieve gevoelens van boosheid, angst, jaloezie, wantrouwen, wat weer wordt gevolgd door negatief gedrag. Dit doen we allemaal ook nog eens op onze eigen individuele manier.

Door al één enkele negatieve gedachte of oordeel over iets kan je zo vanuit de Serenity Space in de Insecurity Space schieten. Dit uit zich door het tonen van emoties zoals boos worden, geïrriteerd reageren of juist door dicht te klappen of jezelf terug te trekken, allemaal als gevolg van een gevoel van onzekerheid of onveiligheid.

Mijn inzicht

Na dit eerst eens op me te hebben laten ingewerkt, werd het mij ineens duidelijk. Zo zittend in en rond de caravan speelde mijn Insecurity Space kennelijk op, waarbij al mijn normen, waarden, overtuigingen de kop op staken: er moest ineens van alles omdat dat ‘zo hoort’, ik vond ineens van alles, ik maakte me ineens druk om van alles…

Na het lezen van het artikel werd ik me ervan bewust dat dit gebeurde omdat ik me kennelijk niet zo op mijn gemak voelde: ineens 24/7 met z’n vieren op 10 m2 terwijl het buiten ook heel regelmatig regende en het vaak dus verplicht binnenblijven was. Nou ja, op zich niet zo gek dus. Maar ik begreep nu wel waarom ik me ineens zo druk ging maken en me af en toe, zeker naar de kinderen toe, me soms zo kribbig gedroeg en me net een soort politieagent voelde….

Hoe weer terug in de Serenity Space?

Maar, gelukkig beschrijft Webb in het artikel ook dat je, zodra je je hier bewust van bent, ook weer snel uit deze negatieve mindset kunt komen. Het helpt hierbij allereerst door je er bewust van te zijn dat je handelt vanuit deze negatieve mindset en je te realiseren dat je je kennelijk onzeker of onveilig voelt.

Vervolgens kan je iets doen wat jou helpt te ontspannen. Zo kan je bij voorbeeld een ademhalingsoefening of een meditatie doen, een wandeling maken, een goed boek lezen, kortom, alles wat jou helpt om weer in een rustige en relaxte mindset te komen.

Bij mij hielp het bewust worden van wat er gebeurde al. Daarnaast lukte het me, zeker nu we op vakantie waren, om me nog bewuster te ontspannen en mijn aandacht te focussen op positieve dingen.

De mindset van scheidende partners

Ik realiseerde me verder dat nu ik hier al last van had, mijn klanten, partners die in scheiding liggen, hier des te meer last van moeten hebben. Hun verwarring, verdriet, onzekerheid, zorgen over de toekomst, zorgen over hoe het nu met de kinderen moet, maakt dat zij zich in zo’n onzekere en onveilige situatie bevinden met alle bijbehorende gedragingen van dien.

Goed voor mij als scheidingsprofessional om me te realiseren dat de klant(en) tegenover mij aan tafel zich meestal, onbewust en ongewild, in de negatieve gemoedstoestand van de Insecurity Space bevinden, die bij mediation ook nog eens door de beide partners op een andere manier kan worden geuit.

En, daarnaast dat ik ook mijn eigen rol niet moet onderschatten: ook ik kan door allerlei omstandigheden me in de Insecurity Space bevinden, wat dan niet zal bijdragen aan een constructieve een duurzame afwikkeling van de scheiding van mijn klanten.

Een uitdaging voor mijzelf om me hier steeds bewust te zijn en te blijven. Om ervoor te zorgen dat ikzelf met een goed gevoel en lekker in mijn vel aan tafel zit, zorg ik er altijd voor dat ik zo ontspannen en uitgerust mogelijk ben voordat ik aan het gesprek met mijn klant(en) begin. Hierdoor ben ik beter in staat om te luisteren, om te gaan met de emoties van mijn klant(en) en voorkom ik dat mijn negatieve mindset wordt getriggerd.

Herken jij dit bij jullie scheiding?

Voor jou, die op dit moment in scheiding ligt of al korter of langer geleden gescheiden is, zal dit waarschijnlijk ook herkenbaar zijn. De periode van de scheiding is vaak een periode vol van stress, negatieve emoties, onzekerheden, zorgen. Genoeg triggers lijkt me om steeds weer in de Insecurity Space te schieten, iets wat gewoon gebeurt, of je dat nou wilt of niet.

Tijdens het scheidingsproces zijn het vooral de momenten dat jij met je ex-partner in gesprek moet gaan, rechtstreeks, onder begeleiding van een mediator of, erger nog, ten overstaan van een rechter, spannend en gaan vaak gespaard met stress en emoties. Je voelt je dan vaak niet op je gemak, hebt totaal geen vertrouwen meer in je ex, bent boos om wat hij/zij allemaal heeft gedaan of maakt je zorgen over hoe het in de toekomst allemaal moet gaan..

Hoe kan je er nou toch voor zorgen dat de contactmomenten met je ex, zowel tijdens het scheidingsproces als ook daarna, bijvoorbeeld bij overdrachtsmomenten van de kinderen, meer ontspannen verlopen?

Tips om tijdens spannende momenten een positieve mindset te krijgen en te houden

De volgende vijf tips helpen je om je te ontspannen voorafgaand aan en tijdens dit soort stressvolle momenten:

1. Word je bewust van je negatieve mindset
Zoals ik hiervoor al schreef, helpt het je al om je er bewust van te zijn dat je in stressvolle momenten snel getriggerd kan worden waardoor je in een negatieve mindset schiet. Het is een onbewuste reactie omdat je je onveilig of onzeker voelt en waardoor je in jouw Insecurity Space met alle bijbehorende gedachten, oordelen en negatieve emoties schiet. Door je hier bewust van te worden, ga je je gedachten en gedrag van dat moment herkennen en ben je ook in staat hier wat aan te doen.

2. Doe een korte ademhalingsoefening
Na de bewustwording van jouw negatieve mindset kan je beginnen met een korte ademhalingsoefening, bijvoorbeeld door in één minuut vijf keer op deze manier in- en uit te ademen: adem in vier tellen in, houd je adem vervolgens twee tellen vast, adem dan in vier tellen uit en houd je adem vervolgens weer twee tellen vast, waarna je dit vier keer herhaalt. Hierdoor neemt je stressniveau direct al af. Door je aandacht even te richten op je ademhaling en je lichaam, ben je ook even uit je hoofd en kun je je (negatieve) gedachten makkelijker loslaten.

3. Formuleer een positieve affirmatie en blijf deze herhalen
Affirmaties zijn korte bekrachtigende en positieve zinnen die je tegen jezelf als een soort mantra zegt. Het is een manier om je negatieve gedachten op een positieve manier te beïnvloeden. Als je maar vaak genoeg positieve affirmaties herhaalt, zal dat je hersenen trainen om positieve gedachten te versterken. Kies daarvoor een positieve gedachte die bij jou en jouw situatie past en formuleer deze in de tegenwoordige tijd. Voorbeelden van affirmaties zijn: ‘ik ben veilig’, ‘ik ben positief en focus mijzelf op het positieve’, ‘ik ben sterk en krachtig’ en ‘ik geloof in mijzelf en weet dat ik het kan’.

4. Visualiseer de door jou gewenste situatie
Voordat je een gesprek met je ex aangaat, kan je alvast visualiseren hoe dit gesprek verloopt en wat de uitkomst hiervan is. Met visualiseren maak je in gedachten alvast een voorstelling van hoe jij wilt dat een situatie gaat verlopen. Dit helpt je om in een positieve mindset te komen en te blijven.

5. Focus je op positieve eigenschappen van je ex
Door alles wat je met je ex tijdens de relatie en in de periode rond de scheiding hebt meegemaakt, kan je vaak alleen nog maar negatief over je ex denken. Negatieve gedachten hebben over je gesprekspartner is niet bevorderlijk voor het hebben van een goed gesprek. Het kan je helpen om voorafgaand aan een gesprek met je ex eens na te denken over een aantal positieve eigenschappen van hem/haar. Het helpt daarbij om eens terug te denken aan de periode dat je verliefd werd op hem/haar of om je af te vragen wat jouw ex een leuke vader of moeder maakt. Schrijf deze eigenschappen op en lees ze voor ieder contactmoment met je ex even door.

Tot slot: mooi om je te realiseren dat jijzelf bij spannings- en stressvolle momenten toch steeds weer in een positieve mindset, de Serenity Space, kan komen en blijven en daarmee een positieve invloed kan hebben op het scheidingsproces en op alle spannende momenten die er ook na een scheiding kunnen volgen.

 

Petra den Hollander
Advocaat-mediator en SSN scheidingscoach
info@advocatenpraktijkdenhollander.nl

[av_button label=’Ga naar de website van Petra’ link=’manually,https://www.advocatenpraktijkdenhollander.nl//’ link_target=’_blank’ size=’x-large’ position=’center’ icon_select=’no’ icon=’ue800′ font=’entypo-fontello’ color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’]

 


Deze blog verscheen eerder op de website van Nieuwe Stap