Wat wel lekker is, is een hele ochtend met de extra dikke kersteditie van de krant en een kop koffie of thee in je bed te blijven liggen. Niemand die hier commentaar op heeft.

Maar goed, het is tijd om je bed uit te komen en deze fijne feestdagen recht in het gezicht te kijken. Laten we het even relativeren. Het is de maatschappij die kerst zo belangrijk en groots maakt. Alleen zitten met kerst wordt gezien als not done en sneu. Maar 25 en 26 december zijn hetzelfde als 15 en 16 december als je niet beter zou weten. Neem dit in je achterhoofd als je je heel sneu voelt. Trouwens een huilbui op z’n tijd, niks mis mee. Het lucht op en helpt bij de verwerking.

Wat kun je doen met de lege ruimte in je agenda met kerst? Hier 13 tips:

 • Geniet van de dingen die je NIET hoeft (naar je schoonfamilie bijvoorbeeld;-) of heel veel boodschappen doen)
 • Je hoeft niet uren in de keuken te staan. Jij mag eten waar jij zin in hebt. Verwen jezelf. Jij bent de baas!!
 • Je familie heeft echt wel in de gaten dat er moeilijke dagen voor jou aankomen. Ze hebben misschien wel een kerst vullend programma voor je bedacht. Aan jou de keus. Laat je het je lekker aanleunen of kies je bewust voor een dag alleen? Alles is goed.
 • Op tweede kerstdag zijn de winkels in de grote steden open en de opruiming is gestart dus scoor wat leuke dingen die je humeur een boost geven.
 • Ga met een andere vrijgezel een dagje naar de sauna. Of alleen… Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat de drempel hoog was maar ik me achteraf een hele stoere meid voelde. Sauna’s zijn drukbezochte plaatsen met kerst. Blijkbaar zijn er meer mensen die niet 2 dagen bij hun (schoon)ouders op de bank willen zitten.
 • Verander je badkamer in een eigen sauna. Een masker, scrubben en smeren. Lak je nagels. Tijd voor jezelf!
 • Netflix je een ongeluk. Of ga naar de bioscoop. Ook best een drempel om alleen naar de film te gaan. Maar het is donker in zo’n zaal. Niemand die je ziet.
 • Lekker huilen bij All you need is love Kerstspecial. Tissues, glas wijn en een lekker hapje bij de hand. Had ik al gezegd dat je jezelf mag verwennen?
 • Kerstavond en de avond van tweede kerstdag zijn vaak echte stapavonden. Vraag wat vrienden mee en drink lekker een biertje in de plaatselijke kroeg.
 • Kruip in een hoek van de bank en lees het laatste boek van je favoriete schrijver in 1 keer uit.
 • Ga lekker een stuk hard lopen of wandelen in het bos. Even luchten en bewegen. Dit doet een mens goed.
 • Kwel jezelf niet te veel met facebook. Daar zie je al die zogenaamde happy families. Bedenk dat de meeste mensen alleen de leuke momenten delen.
 • Kijk eens iets verder dan je familie en dichtstbijzijnde vrienden. Mogelijk sta je op zaterdag regelmatig langs de lijn te praten met een andere ouder die ook gescheiden is. Of heb je een collega waarvan je weet dat die ook alleen is. Wat let je om meerdere vrijgezellen te vragen?

Als je zelf nog een goed idee hebt om de kerst door te komen, laat het mij weten. Zo kunnen we elkaar helpen en steunen. Weet dat je echt niet de enige bent die in deze situatie zit.

Wil je in 2018 de relatie met je ex-partner verbeteren? Zowel voor jezelf als voor je kinderen? Bel mij gerust voor een gratis oriënterend gesprek. Dan kijken we samen wat ik voor je kan betekenen.

All I want for Christmas is a nice time for you!!

Lieve groetjes,

Carolien Roobol
Succesvol Scheiden Rijnmond