Voor een kind is een tas inpakken soms erg lastig. Bijvoorbeeld omdat ze bang zijn spullen te vergeten. Help hen hierbij! Ze willen misschien spullen meenemen waarvan jij liever zou zien dat ze bij jou in huis blijven. Herken je deze situatie?

Stel dat je kind de door jou zo zorgvuldig uitgekozen sinterklaascadeautjes wilt meenemen naar zijn andere huis. Je had juist iets uitgezocht waar je kind lekker bij jou thuis mee kon spelen. Wat doe je nu?  

Sta dit altijd toe! Want een kind ziet een cadeautje als iets van hem of haar en houdt zich niet bezig met de vraag bij welk huis ze horen. Je kunt aan je kind of de andere ouder vragen om het speelgoed de volgende keer weer mee terug te nemen zodat je kind met plezier kan spelen in beide huizen.

Tip 2. Draag je kind over als ouder en niet als ex-partner

Bij de kinderoverdracht kom je in contact met je ex-partner. Wanneer je geëmotioneerd bent, jezelf boos, verdrietig of jaloers voelt, dan zal dit op iedereen van invloed zijn. Ook al zeg of doe je niets negatiefs, je kind zal je emoties voelen en met een naar gevoel achterblijven. Zorg daarom dat de kinderoverdracht zo prettig mogelijk verloopt. Maak geen ruzie; vermijd conflicten en voer geen discussies. Besef dat je altijd samen ouders zult blijven. Wanneer je vanuit deze gedachte de ander benadert zul je minder weerstand voelen en kun je neutraler reageren op de andere ouder zodat jouw kind geen last heeft van jouw emoties als ex-partner.

Tip 3. Draag over bij elkaar in huis en niet buiten op straat

Breng je kind naar het huis van de andere ouder en ga samen naar binnen. Je kind is geen postpakketje dat je even aan de deur, of nog erger, op de hoek van de straat aflevert! Doordat de andere ouder zijn/haar huis openstelt voor jou ziet je kind dat jij erbij hoort. Zo voelt je kind dat het nog steeds een vader en een moeder mag hebben en dat het oké is om van beide ouders te houden.

Tip 4. Vertel over de fijne momenten die je hebt beleefd met je kind, wees positief en laat je kind bij dit gesprek aanwezig zijn

Je kind wil gezien worden door jou en de andere ouder. Door te vertellen over fijne momenten, leuke dingen die jullie gedaan hebben of iets wat heel goed gegaan is zal het kind zich gewaardeerd voelen. Daarnaast sluit je zo weer een (korte) periode op een positieve manier af. Natuurlijk is er tussen jou en je kind wel eens onenigheid geweest, maar dat blijft bij jou thuis en sluit dit af voordat je begint met de overdracht. Begin daar dus niet opnieuw over! Wil je het toch delen met de andere ouder? Bel elkaar dan na de overdracht even op. Door zo te handelen zal je kind zich gewaardeerd voelen.

Tip 5. Maak van de overdracht geen haastklus

Ga even rustig zitten, doe je jas uit, zet je telefoon op stil en begin de overdracht niet met een tijdslimiet of deadline. Drink samen iets en laat zien dat je het moment belangrijk vindt, dat je er de tijd voor neemt. Straal rust uit. Hierdoor zal het voor je kind een fijn moment zijn wanneer beide ouders weer even bij elkaar zijn.

Tip 6. Hoor het kind niet uit zodra de andere ouder vertrokken is

Je bent misschien benieuwd hoe jouw kind het “echt” heeft gehad bij de andere ouder. Misschien vraag je je wel af of je kind het daar veel fijner heeft dan bij jou. Veel gescheiden ouders zijn hier bang voor. Benieuwd naar de rol van andere partners? Allemaal heel begrijpelijk maar hoor je kind niet uit! Vertrouw erop dat het naar jou toekomt als het iets wilt vertellen. Zo respecteer je de privacy van je kind.

Tip 7. Houd er rekening mee dat het kind weer even moet wennen om in het andere huis te zijn

Zie het niet als een tekortkoming van jou als je kind even stil is, verdrietig is of zich terugtrekt. Het is niet niks om telkens tussen twee huizen heen en weer te gaan met al je spullen en dan weer de een en dan weer de andere ouder te moeten missen. Gun je kind de tijd en de rust zodat het went om weer in het andere huis te zijn.

Vind je dit allemaal lastig? Heel begrijpelijk…! Ervaar je zelf veel spanning tijdens de overdrachtsmomenten? Heb je het gevoel dat je kind er veel last van heeft en wil je de overdracht verbeteren?

Ik help je heel graag.

Mireille de Vries
06-28215152

[av_button label=’Naar de website van Mireille’ link=’manually,https://mireilledevries.nl/’ link_target=’_blank’ size=’x-large’ position=’center’ icon_select=’no’ icon=’ue800′ font=’entypo-fontello’ color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’]