Communiceren is al lang niet meer jullie sterkste punt. Als je eerlijk bent is elkaar zien al een uitdaging. Je neemt je van alles voor om het te voorkomen, maar de emoties zijn nog te dichtbij en nemen je over.

Gefrustreerd en teleurgesteld zit je in de auto. Twee bleke snoetjes op de achterbank.

In je eigen huis, boodschappen opruimen, was erin, en koken. De kinderen maken hun eigen overgang naar jouw huis door extra druk en baldadig te doen. Een huiswissel vraagt om extra aanpassing, veerkracht en flexibiliteit van een kind, en dus energie. En met name de wissels die gepaard gaan met ruzie of spanning tussen beide ouders. Het is voor hun elke keer weer een confrontatie met de scheiding.

Voor kinderen is het heen en weer met spullen één van de irritantste dingen aan de scheiding. De oudere kinderen hebben het over schoolboeken, de jongere over sportspullen. Soms heb je als ouder geen zin om heen en weer te rijden met spullen. Bijvoorbeeld omdat je dan je ex tegenkomt.

Maar hoe doe je het anders?

Door te kijken met elkaar waar de verschillende behoeftes liggen. Zo kun je elkaar tegemoetkomen en maak je samen “de Wissel” een stuk gemakkelijker. Aandacht, ruimte, tijd en voorspelbaarheid spelen hierbij een hoofdrol.

7 Tips hoe het ook kan

  1. Breng de spullen terwijl ze op school zitten, zodat de confrontatie met de scheiding wegvalt, je doet ze daar een heel groot plezier mee.
  2. Maak een checklist. Zodat ze weten welke spullen ze in het ene huis nodig hebben en welke in het andere. Zo kun je ze helpen met plannen. Er wordt minder vaak iets vergeten, en je kind heeft ook de favoriete knuffel!
  3. Kies een goed tijdstip voor de wissel. Niet net voor het slapen of naar school gaan. Het liefst een moment dat er geen haast is en je zo de volle aandacht bij je kind kunt houden.
  4. Zorg dat je met je aandacht bij ze kunt zijn. Maak 10 minuten tijd om er echt voor je kind te zijn. En laat je meenemen in wat het nodig heeft. Waardoor ze even de tijd hebben om te landen. Kinderen vinden dit heel fijn. Voor jongere kinderen is het hun spel, voor de grotere in iets wat ze te vertellen hebben. Even geen aandacht voor huiswerk, taken etc.
  5. Wees een luisterend oor. Zonder oordeel of adviezen. “Hoe was het….”, ‘Vertel eens…..”. Zodat ze hun ei kwijt kunnen. Natuurlijk zal het ook weleens gaan over de dagen bij de andere ouder, maar wees hierin neutraal en zorg dat je ze niet gebruikt als boodschapper of om dingen te weten te komen over de andere ouder.
  6. Maak de wissel voorspelbaar. Dit is met name voor de kleinere kinderen prettig. Daardoor weten ze waar ze aan toe zijn en dat geeft een veilig gevoel. Denk aan een kus/knuffel bij het ophalen/brengen, de tas opruimen, wat drinken, de week doornemen etc. maak er een eigen ritueel van.
  7. Blijf zelf neutraal. Ook voor veel ouders is het een spannend moment. Op dat moment lijkt het om kleding, wéér pasta gegeten ?! en een uitje met de nieuwe partner te gaan. Maar in wezen herinnert het je aan je eigen pijn die er nog kan zitten van de scheiding.

Is “de Wissel” voor jou ook een uitdaging en wil het van nu af aan anders gaan doen?

Neem dan contact op voor een vrijblijvend oriënterend gesprek, zodat we zorgen dat het niet langer het stressmoment van de week is. Dat je het contact met je ex kunt verbeteren en de kinderen er niet langer tegen op zien of de dupe worden van onenigheid.

 

Joyce van Dam

Gezins- en succesvol scheidingscoach
Ont-wikkel je scheiding