‘Gelukkig maar’, zeggen wij. We horen je denken, ‘gelukkig maar, tssss hoe kunnen ze dat nou zeggen?!’

Ja, gelukkig maar! Waarom? Omdat het in deze tijd makkelijker is om over de ellende en een fijne toekomst, al lijkt die nog heel ver weg, te praten. Met een scheidingscoach bijvoorbeeld.

Die coach neemt je mee, van het ergste verdriet tot het inzicht hoe je er zo goed mogelijk uitkomt. Voor jezelf en voor je kinderen. En ook nog voor je ex-partner. 3 Vliegen in een klap!

Want er is licht aan het einde  van de tunnel. Echt. Echt licht. En zeker als je een van ons, scheidingscoaches inschakelt. Samen met jou gaan we een grote stap zetten zodat je je scheiding op een goede manier in kunt gaan of kunt afronden.

Alvorens je bij ons komt nog een aantal TipTops:

TipTop 1

Vertel het je kinderen samen. Ga er samen met jullie kinderen voor zitten. Bij voorkeur op een vrijdagavond zodat jullie kinderen de ruimte en de tijd hebben om het verschrikkelijke nieuws te ‘verwerken’. Want dat hebben ze echt nodig.

Vertel het hen zonder elkaar aan of af te vallen. Vertel het hen in woorden die je altijd gebruikt. Maak het niet mooier dan het is. Scheiden doet pijn, ook de boodschap.  Doe je best om t kijken en te luisteren door de ogen en de oren van je kind!

TipTop 2

Laat je kinderen kind zijn. Laat je kinderen in hun waarde. Sta open voor hen zodat zij vragen kunnen stellen over wat voor hen onduidelijk is. Antwoord krijgen op hersenspinsel. Zodat er geen losse eindjes voor hen overblijven.

TipTop 3

Spreek af met elkaar, dat jullie elkaar zullen respecteren in de rol van ouder en houd je allebei aan die afspraak! Zeg wat je doet en doe wat je zegt. De verschillen in opvoeding mogen er zijn. Daar leren kinderen het meest van voor later, als ze volwassen zijn zodat het mooie complete mensen worden met het inzicht dat meerdere opties ook oké zijn.

TipTop 4

Deel de positieve en negatieve gebeurtenissen van jullie kinderen in een persoonlijk gesprek met elkaar. Kies hiervoor een vast moment. Bij voorbeeld bij de wisseling van de kinderen. Ga om de tafel zitten met een kop koffie en bespreek daar de gebeurtenissen van de kinderen zodat de koters ook zien dat jullie echt contact hebben. Onthoud dat je deelt als ouder!

TipTop 5

Als een kind probeert grenzen te overschrijden of er is een incident geweest, bespreek dit eerst met elkaar als ouder wat er is gebeurd. Probeer met elkaar de consequenties en oplossingen te bespreken. Onthoud dat je deze gesprekken als ouders voert en niet meer als partners van elkaar.

TipTop 6

Als je wilt dat je kinderen later als volwassenen op een goede wijze met loyaliteit omgaan, geef het goede voorbeeld: spreek geen kwaad over de andere ouder zodat zij niet het gevoel hebben te moeten kiezen. Kinderen zijn loyaal aan beide ouders, kinderen hoeven niet te kiezen.

TipTop 7

Hoe je omgaat met je ex-partner, geeft kinderen in hun volwassen periode mee, hoe ze met hun relaties om zullen gaan. Ga naar je scheidingscoach, zij geeft je weer inzichten en leert je wat jijzelf kunt doen om fijne ouders te zijn voor jullie kinderen. Laat het niet oplopen tot een vechtpartij.

Natuurlijk wil jij weten wat jezelf kunt bijdragen aan fijn ouderschap. Bel voor een gratis oriënterend gesprek want wij helpen je heel graag!

Rian Blom en Tessa Engler, Succesvol Scheidingscoaches