5 tips voor stressvrije feestdagen na je scheiding

5 tips voor stressvrije feestdagen na je scheiding

Blog van Yvonne Soons, succesvol scheidingscoach

De nieuwste telefoon én een dure laptop kreeg haar zoon vorig jaar met kerst. Toen ze voorzichtig informeerde bij haar ex dat hij toch wist dat hun zoon aan het sparen was voor een laptop, kreeg ze dit WhatsApp-je terug: “Wees blij dat ik hem een laptop geef. Dan hoef jij dat niet te doen van de kinderalimentatie die je van mij krijgt.”
Groen en geel ergerde Jolanda zich aan haar ex. Ik hoor dit vaker van ouders die ik coach na hun scheiding.

De gulle kerstman

Dat moet moeilijk voor je zijn: jouw ex die grote kado’s geeft, terwijl jouw budget dat absoluut niet toelaat. Het niet meegenomen worden in de beslissing om voor gulle kerstman te spelen, maakt dat je je niet gezien of serieus genomen voelt door de ander en die gedachte alleen al kan je heel boos maken. Dat boze gevoel bepaalt vervolgens onbewust jouw reactie naar de andere ouder en naar je kind over het cadeau. En zo ben je ondanks je goede voornemens toch gestrest tijdens de kerstdagen.
Dat een scheiding veel stress veroorzaakt, is evident. Langdurig onder stress staan, maakt dat we anders gaan denken, kijken en voelen. Wat ouders van elkaar onderscheidt, is hoe we denken, kijken en voelen. De betekenis die we als ouder geven aan een gedachte, gebeurtenis of een gevoel, vormt onze ‘waarheid’ en bepaalt direct onze reactie. Vaak hebben we niet in de gaten dat we onze eigen impulsen en emoties volgen in dat denken, voelen en zeggen over én tegen onze ex-partner.

De kracht van woorden

Maar ook de kracht van het woord is groot. Met woorden kunnen we iets moois creëren of iets helemaal kapot maken. De woorden die we bewust of onbewust kiezen tijdens contactmomenten met de ex-partner worden vaak bepaald door onze gevoels- en gedachtewereld van dat moment. Als we niet gericht aandacht schenken aan onze gevoelens en gedachten, blazen we eerder stoom af op de ander en richten op die manier vaak onbedoelde schade aan in de relatie met onze ex-partner. Want als onze woorden onvriendelijk, onaangepast en hard zijn, is de kans groot dat we ongewild een conflict creëren met de vader of de moeder van ons beider kinderen.

Stressvrije feestdagen na je scheiding

Hoe je tot stressvrije feestdagen komt in het belang van je kinderen en jezelf? Lees hier de vijf beste tips voor gescheiden ouders!

Groetjes, Yvonne

06-53 41 41 66

www.jezelfvoorelkaar.nl

 

Wil jij de expertisetips van een van onze succesvol scheidingscoaches niet meer missen? Schrijf je dan in en ontvang iedere 2 weken tips om een succes te maken van je scheiding, zodat je meer bereikt en je kinderen niet te dupe worden.

{a1030ar6863}

Inhoudsopgave

Nieuwste artikelen

zelf

Ik kan het zelf wel

BLOG VAN WANDA VENDRIG, DIRECTEUR SSN Met de kerstdagen in zicht willen veel ouders nog snel wat tips over hoe ze het beste deze feestdagen

Lees verder >