Tip 1 – Blijf altijd contact houden met je kind

Als ouder wil je er altijd voor je kind zijn, op blije dagen en zeker op verdrietige dagen. Laat je kind weten en voelen dat de scheiding hier niets aan zal veranderen. Altijd. Ook al maak je niet meer dagelijks deel uit van hun leven. Vaak kun je contact blijven houden via bijvoorbeeld sms/ WhattsApp, facebook, zeg echt wat je denkt…….dat je van ze houdt. Altijd. Zodat je kind er zeker van blijft dat ouderliefde onvoorwaardelijk is en dat deze liefde niet ophoudt te bestaan, zelfs al is de liefde tussen beide ouders gedoofd. Probeer je kind te blijven aanmoedigen contact te houden en houvast aan de bestaande omgangsregeling.  Ook wanneer deze soms minder uitkomt  i.v.m. werkdruk, een nieuw gezin, de woonafstand etc.

 

Tip 2 – Praat zelf nooit negatief over de andere ouder in het bijzijn van je kind

Probeer de liefdesrelatie en het ouderschap los van elkaar te zien. Geef je kind onvoorwaardelijke steun en erkenning want je kind blijft altijd een deel van je. Omwille van je eigen belang en het belang van je kind, is het belangrijk dat je de andere ouder vergeeft.  Dat wil niet zeggen dat je moet vergeten wat er is gebeurd of hoe je behandeld bent, wel om deze situatie voor jezelf leefbaar te houden,  waardoor er minder kans ontstaat op verspreiding van oudervervreemding over de rest van de familie en vrienden van de verstoten ouder. Zelfs broertjes en zusjes (kunnen) worden ingezet om de negatieve beïnvloeding te versterken.

 

Tip 3 – Creëer rust en zorg voor ontspanning

 Vermoeidheid en oplopende irritaties door bijvoorbeeld slecht slapen, veel stress en alle andere dagelijkse zorgen, kunnen ervoor zorgen dat je er ‘teveel bovenop zit’ .  Neem afstand door bijvoorbeeld een heerlijke wandeling in de natuur, dit maakt je hoofd leeg en geeft ruimte om je weer blij te voelen, nieuwe energie te krijgen. Zoek ontspanning door bijvoorbeeld te gaan sporten, een oude hobby weer op te pakken. Kortom, alles wat je krachtig maakt. Daardoor zul je gaan ervaren dat  door  je hoofd leeg te maken er ruimte ontstaat voor nieuwe inzichten , dat jij degene bent die de eigen koers bepaalt, om de doelen de je (opnieuw) hebt gesteld te realiseren. Je zult gaan merken dat het dan eenvoudiger voor je wordt om gebeurtenissen uit het verleden die je niet kunt veranderen los te laten en vind je nieuwe energie om nieuwe uitdagingen aan te gaan.

 

Tip 4 – Wees geduldig en laat je kind niet los

 Wanneer het je echt teveel wordt, en je wilt loslaten om de situatie het hoofd te kunnen bieden uit zelfbehoud: Laat je kind niet los !  Wanneer je als ouder die vervreemdt wordt signalen oppakt dat je kind zich (mogelijk) van je afkeert, blijf er dan op vertrouwen dat er altijd een manier te vinden is contact te blijven houden,  al lijkt de situatie misschien uitzichtloos;  vertrouw erop dat liefde sterker is dan haat. Vermijdt ‘whishfull thinking’ van:  mijn kind komt wel tot inzicht als hij/zij volwassen is. De kans is klein dat dit positief uitpakt. Het versturen van kaarten, brieven etc. op belangrijke dagen in het leven van je kind moet je ook zeker blijven doen.

 

Tip 5 – vraag hulp bij ervaringsdeskundigen en andere professionals

Laat je goed informeren over alle emotionele en/of fysieke klachten waar je tegen aan kunt lopen. Sluit je aan bij een praatgroep, zoek naar verbinding, ook een dagboek bijhouden kan zinvol zijn om je emoties te uiten. Ook online zijn veel nieuwe inzichten mogelijk, je zal merken dat het vaker voorkomt dan je denkt. Neem contact op met Succesvol Scheiden Nederland, hier zijn gecertificeerde coaches te vinden die je kunnen bijstaan, ieder met hun eigen specialisaties. Er is altijd wel een succesvol scheidingscoach bij jou in de omgeving.

Wat zou een scheidingscoach jou kunnen opleveren? Nieuwe inzichten waarmee je kunt leren vroegtijdig de signalen te herkennen die (kunnen) leiden tot oudervervreemding,  bijvoorbeeld; je kind laat weten dat alleen zijzelf het initiatief neemt tot haar gedrag, dat niemand haar verteld heeft dit te doen of de andere ouder (de manipulerende ouder) laat je kind zelf bepalen of en wanneer je kind naar jou toe wil. Mogelijk wordt ook de omgangsregeling tegengewerkt. Door het inzetten van een scheidingscoach leer je beter te communiceren met je kind op haar level, om op zoek te gaan naar een oplossing en te denken in mogelijkheden.

 

Wat kun je zelf doen?

Weet dat je niet alleen bent. Zoek iemand die je vertrouwt in je omgeving waar je mee kunt praten over de situatie. Zorg er in ieder geval voor dat je je verhaal kwijt kunt. Hiermee voorkom je dat je lichamelijke en/of psychische klachten krijgt en dat je de pijn en het verdriet gaat verzachten met bijvoorbeeld drank en drugs. Vaak ervaar je ook woede en/of een schuldgevoel, deze schuldgevoelens zijn het lastigste om te verwerken.

Blijf in positief contact met je kind en de familie van de andere ouder. Wat er ook gezegd wordt achter je rug om of tijdens je afwezigheid. Met ondersteuning van een scheidingscoach leer je communiceren met je kind op het level van je kind, je leert zoeken naar oplossingen, je leert te denken in mogelijkheden.

 

Herken je dit? Komt je kind niet meer (graag) bij je?

Wil je advies hoe je het aan kunt pakken?

Bel of e-mail mij dan voor een gratis oriënterend gesprek. Ik help je graag.

 

Diny Braak-van den Blink