Hoe overleven jij en je kinderen jullie scheiding?

scheiding

Hoe overleven jij en je kinderen jullie scheiding?

BLOG VAN ANGÈLE BABELIOWSKY, SUCCESVOL SCHEIDINGSCOACH

Ga je scheiden of ben je gescheiden en zie je door de bomen het bos niet meer?

Wil je rust en verder met je leven? Het kan echt………

Voor mij zit Sandra, 42 jaar moeder van 3 pubers 12, 14, 16 jaar. Zij is onlangs verlaten door haar man en ziet door de bomen het bos niet meer. Ze probeert alle bordjes in de lucht te houden maar bereikt haar taks. Ze kan zich slecht concentreren op haar werk, krijgt weinig begrip van haar manager en hoopt dat haar contract verlengd wordt, ze slaapt slecht en maakt zich veel zorgen over haar 3 jongens.

Boos

Sandra is heel boos op haar ex die na veel conflicten over geld en verdeling van zorg, totaal niet meer communiceert en ook geen contact met de kinderen heeft. Ze overweegt om naar een advocaat te gaan maar heeft veel angst dat dit gaat escaleren naar een vechtscheiding zoals je zoveel leest. En hoe ga ik dat allemaal betalen? Ze maakt zich ook veel zorgen om haar jongens. De oudste gaat naar feestjes en het valt haar op dat hij overmatig drinkt. De jongste is net naar de middelbare school en zit iedere dag  braaf op zijn kamer, ogenschijnlijk niets aan de hand en de middelste  wordt dagelijks de klas uitgestuurd en maakt met iedereen ruzie.

Sandra is ten einde raad.

‘Hoe krijg ik meer rust en minder stress en hoe kunnen mijn kinderen en ik door met ons leven?’

Herken jij dit ook? Ik geef je 5 tips hoe je dat kunt aanpakken.

 Tip 1. Je Emoties Onder Controle

Sandra zit vol met emoties, heel boos en gefrustreerd omdat ze verlaten is. Ze voelt zich  minderwaardig omdat ze, om met haar woorden te spreken, is ingeruild. Haar zelfvertrouwen is ze totaal kwijt, de vader van haar kinderen vindt ze een koude, harteloze man en een slechte vader die zijn kinderen in de steek laat. Sandra zit midden in een verwerkingsproces dat  we ook wel rouwproces noemen. Dit proces loopt van ontkenning, woede, vechten/onderhandelen, depressie naar aanvaarding. De fasen lopen door elkaar heen. Toen ze binnenkwam zat ze nog in de ontkenningsfase. Nu komt ze bij haar woede. En haar kinderen hebben ook rouwfases. De een uit het in woede, de ander in negatief gedrag en de jongste trekt zich terug en wordt stil.

Negatieve emoties bepalen het verloop en de richting van je communicatie bij scheiding. Dat kan anders. Zorg dat je je emoties verwerkt en neutraliseert. Word je bewust van je emoties, geef ze ruimte en focus op positieve emoties. Geef jezelf en de kinderen de tijd om de fasen van het rouwproces te doorlopen zodat je de scheiding kunt aanvaarden en een plek geeft.

Tip 2. Communiceer In De Taal Die Je Ex Spreekt En Communiceer Geweldloos

Best lastig zal je denken als je je ex weinig goeds toewenst of hij je e-mails of apps niet beantwoordt. Maar het kan! Je ex zal je beter begrijpen en voelt zich meer begrepen en je krijgt makkelijker voor elkaar wat je wilt.

Tip 3. Blijf Uit Het Conflict!!!!!

Als je veel negatieve gevoelens hebt en in de allergie van je ex communiceert liggen de conflicten op de loer. Je begrijpt elkaar niet en voelt je niet gezien. Jouw kinderen hebben hier heel veel last van. Uit onderzoek gedaan door de Universiteit van Utrecht blijkt dat kinderen een ‘normale’ scheiding na 2 jaar kunnen verwerken maar echt problemen krijgen als er conflicten bij de ouders zijn.

Zorg dat je goed luistert, vragen stelt, check of je je ex goed begrijpt en kijk naar welke behoeften achter zijn/haar woorden zit. Ga voor compromis.

Weet dat jij ook alleen kan stoppen met het conflict. Stap de boksring uit.

Tip 4. Begeleid Je Kinderen Bij De Scheiding Zodat Ze De Scheiding Goed Overleven

Zorg dat je er bent voor de kinderen/pubers. Weet wat er bij je pubers speelt, stel ze vragen, geef ze verwerkingstijd, weet ook welke risico’s er zijn. Zeg nooit slechte dingen over de vader of moeder. Schakel eventueel professionele hulp in.

Tip 5. Blijf Samen Opvoeden

Ook na jullie scheiding blijf je samen opvoeden. Je hebt ooit samen kinderen gekregen en voedt ze ook samen op. Zorg dat na het mislukken van je relatie je ouderschap een succes blijft…en waarom? Dat is 100% in belang van jullie kinderen.

Tip 6. Doe Dit Niet Alleen! ?

Je bent het waard om bijgestaan te worden. Wil jij ook weer kunnen sprankelen, meer rust en vol vertrouwen en trots  door met je leven? Weer ontspannen kunnen communiceren? En dat je je pubers kunt begeleiden in deze heftige levensfase zodat zij zich gezond verder kunnen ontwikkelen?

Ik help je met minder stress meer resultaat te bereiken. Als gecertificeerd scheidingscoach werk ik met de psycho-sociale methodiek van Succesvol Scheiden Nederland. Ik leer je in 5 stappen vaardigheden die ervoor zorgen dat je harmonieus uit elkaar kunt en met elkaar als ouders kunt blijven omgaan. Investeer in jezelf en je kinderen. Ik heb er alle vertrouwen in dat je dat lukt.

Wil je dit? Bel me voor een gratis oriënterend gesprek. Samen gaan we op weg!

scheidingscoach

Coach: Angèle Babeliowsky

Succesvol scheidingscoach
Angèle Babeliowsky Scheidingscoach
Regio: Gooi- en Vechtstreek | Hilversum

Inhoudsopgave

Nieuwste artikelen

zelf

Ik kan het zelf wel

BLOG VAN WANDA VENDRIG, DIRECTEUR SSN Met de kerstdagen in zicht willen veel ouders nog snel wat tips over hoe ze het beste deze feestdagen

Lees verder >