3 twijfels die je tegenhouden om hulp te zoeken bij scheiden

twijfels

3 twijfels die je tegenhouden om hulp te zoeken bij scheiden

BLOG VAN WANDA VENDRIG, DIRECTEUR SSN

De afgelopen weken mocht ik weer inspirerende coachtrainingen geven aan professionals die ouders tijdens en na hun scheiding willen begeleiden om beter te leren communiceren met hun ex of in een conflict zijn beland met hun ex. Tijdens de training vertelde ik over de situatie van een jonge moeder in een conflictscheiding met twee jonge kinderen die ik eerder heb begeleid en me diep geraakt heeft.

Deze jonge moeder vertelde dat ze mijn boek ‘Het geheim van een succesvolle scheiding… in het belang van je kind’ had gelezen. Ook las ze iedere keer trouw mijn nieuwe blog en paste de tips toe. Ze haalde belangrijke informatie uit mijn boek en blogs, maar merkte dat het conflict met haar ex-partner steeds verder escaleerde. Ze voelde een enorme drang om mij te bellen of e-mailen, maar deed dat lange tijd niet. Ze twijfelde heel erg om mijn hulp in te schakelen. Ik herken dat ook van andere klanten. Wellicht herken jij het ook!

Er zijn 3 grote twijfels die je tegen kunnen houden om hulp te zoeken.

1. Je blijft hopen dat de situatie vanzelf zal verbeteren, dat je ex-partner wel bijtrekt of accepteert dat het erbij hoort.

Deze twijfel horen we vaak terug bij onze klanten en ik herken het zelf ook. Tijdens of net na de scheiding blijf je hopen dat de ander zich ‘normaal’ gaat gedragen of dat de mediator er wel voor zal zorgen dat je ex-partner bijtrekt. Soms accepteer je dat dit conflict of deze strijd onderdeel is van een scheiding, het hoort erbij! Het slechte nieuws is dat de situatie bijna nooit vanzelf beter wordt. Vaak verslechtert het contact in de loop der tijd alleen maar waardoor je kinderen de dupe worden van de negatieve omgang van hun ouders.

De andere ouder gaat meestal niet vanzelf ‘normaal’ doen en lijkt zich juist steeds onredelijker op te stellen. Ook de mediator heeft maar beperkte invloed op de omgang tussen jullie twee en acceptatie zorgt er helaas niet voor dat de situatie verbetert. Bovendien lopen jullie de kans dat deze manier van met elkaar omgaan de norm wordt voor de toekomst. Dit is zeker niet wat jij jouw kinderen gunt. Vraag jezelf dus af hoe het voor je zou zijn als deze situatie over vijf jaar nog steeds hetzelfde zou zijn, als het eerder slechter dan beter zou worden? Is deze gedachte pijnlijk of zelfs ondraaglijk, dan is dat een sterke aanwijzing dat het tijd wordt om deze twijfel aan te pakken.

2. Je denkt dat je de enige bent die het niet lukt om op de juiste manier te scheiden en schaamt je voor je eigen onvermogen.

Deze twijfel speelde heel erg bij de jonge moeder. Als thuisblijvende moeder is ze gewend om kleine en grote problemen op te lossen en in grote mate de koers van het gezin te bepalen. Dat het haar nu niet lukt om op de juiste manier om te gaan met haar ex-partner en haar kinderen de juiste begeleiding te geven, bezorgde haar een groot gevoel van schaamte. Tijdens ons eerste gesprek was ze dan ook enorm opgelucht toen ze hoorde dat ze niet de enige is die hier mee worstelt en dat de schaamte over je eigen onvermogen je als het ware kan verlammen om hulp te zoeken.

Niemand heeft je ooit geleerd hoe je op de juiste manier moet scheiden. Je bent verzeild geraakt in een complex emotioneel proces met als bijnaam The Rollercoaster. Jij moet je staande zien te houden en jezelf en je kinderen zo goed mogelijk er doorheen loodsen. Gelukkig kon ik haar geruststellen en haar schaamte wegnemen waardoor ze volmondig wilde kiezen voor een VIPdag en 3 maandentraject.

3. Je bent al zoveel geld kwijt aan de scheiding, je financiële toekomst is onzeker en je bent bang om hoge kosten te maken als je hulp zoekt voor jezelf of de kinderen.

Ook deze twijfel horen we vaker bij klanten. Je wilt graag hulp van een expert en beseft dat dit je veel gaat opleveren, maar het feit dat dit geld gaat kosten schrikt je af. Ik begrijp dit volkomen. Ik heb dit dilemma ook gehad en vond het lastig om geld te investeren in het oplossen van mijn persoonlijke problemen. Toch heb ik deze twijfel inmiddels overwonnen en het heeft me zo veel opgeleverd dat ik nu alleen nog investeer in de beste, duurste en meeste gespecialiseerde coaches. Zelf heb ik een enorm bedrag geïnvesteerd in een businesscoach om mij te helpen mijn missie te realiseren. Onze klanten weten inmiddels de waarde van onze dienstverlening, hun testimonials kun je vinden op deze website. Ook de jonge moeder is blij dat ze haar twijfels heeft overwonnen en heeft gekozen voor hulp zodat ze nu op de juiste manier met haar co-ouder om kan gaan. Dit is haar testimonial:

“Ik realiseer me dat ik met mijn ex in een soort dader-slachtoffer patroon ben beland en heb geleerd dat ik (door mijn eigen verantwoordelijkheid op te pakken) daar uit kan stappen. Ik heb mijn communicatiestijl herkent en weet nu hoe ik in de stijl van mijn ex kan communiceren zodat we niet in een strijd belanden. Ik zie nu in dat we ooit begonnen zijn met compromissen sluiten maar gaande weg zijn we beide meer gaan forceren/doordrukken waardoor er nu veel stress is op de relatie. Ik realiseer me dat de noodkreet en het verzet(traineren) van mijn ex om de laatste zaken van het convenant te regelen, betekenen dat hij meer tijd nodig heeft. Ik realiseer me dat ik al verder in het scheidingsproces zit dan mijn ex en dat ik hem meer tijd moet geven het te verwerken en te wennen aan zijn nieuwe leven.”

Mijn belangrijkste les/inzicht van vandaag is:
Ik voel me zo bevrijd en opgelucht dat ik zelf uit de situatie stappen, mijn eigen aandeel kan zien en dat van mijn ex, maar vooral wat ik zelf nog kan doen om het op te lossen. Het is het geld meer dan waard geweest!

Overweeg jij ook weleens om hulp te zoeken bij je scheiding, maar laat jij je tegenhouden door allerlei twijfels?

Ik begrijp dat volkomen! Andere klanten hebben hier ook mee geworsteld, maar zijn heel blij dat ze deze twijfel hebben overwonnen. Door te investeren in het coachprogramma Succesvol Scheiden kunnen ze nu beter omgaan met de andere ouder, zonder strijd of conflict. Hun kinderen profiteren hiervan.

Dit gun ik jou en de kinderen ook. Onze succesvol scheidings- en relatiecoaches helpen je graag, in belang van de kinderen. Dus stel je vraag of plan een vrijblijvend gesprek bij een van onze SSNcoaches.

Wanda Vendrig, directeur SSN

Wanda Vendrig, directeur Succesvol Scheiden Nederland

Meer over Wanda en Succesvol Scheiden Nederland

Inhoudsopgave

Nieuwste artikelen

zelf

Ik kan het zelf wel

BLOG VAN WANDA VENDRIG, DIRECTEUR SSN Met de kerstdagen in zicht willen veel ouders nog snel wat tips over hoe ze het beste deze feestdagen

Lees verder >