3 tips om je vakantie te overleven als eenoudergezin

vakantie

3 tips om je vakantie te overleven als eenoudergezin

BLOG VAN WANDA VENDRIG, DIRECTEUR SSN

Toen ik net gescheiden was had ik aan twee dingen een gruwelijke hekel. De zondagen en de vakanties. De zondagen vond ik lastig omdat ik opeens overal waar ik kwam met mijn kinderen ‘gelukkige’ gezinnetjes zag en daar heel depressief van werd. De vakanties en met name de zomervakantie, vond ik echter het moeilijkste.

Als de kinderen drie weken fulltime bij mij waren was dat zwaar omdat ik er helemaal alleen voor stond. Dit betekent dat je ze iedere dag bezig moet houden. En overal waar je komt; pretparken, zwembaden of campings word je er flink met je neus op gedrukt dat je een alleenstaande ouder bent. De gelukkige gezinnetjes met verliefde vaders en moeders, die je anders nooit opvallen, lijken overal aanwezig en drukken je steeds met de neus op het feit dat jij dat niet meer hebt en dat jij er alleen voor staat. AUW.

Toch waren de drie weken zonder mijn kinderen vele malen zwaarder. Vanaf het moment dat de andere ouder ze kwam ophalen viel er een diepe, diepe stilte in mijn huis. Vooral in het begin had ik daar erg veel moeite mee. De eerste dagen ging het nog wel omdat ik dan kon genieten van mijn welverdiende rust, maar na een paar dagen stak de fantoompijn al de kop op en begon het grote missen.

Tegen het einde van de drie weken zonder mijn kinderen was ik een nerveus wrak, werd mijn lontje steeds korter en kon ik het bijna niet langer volhouden. Steeds was ik weer zo blij als de vakantie erop zat, zodat we in het gewone co-ouderschapsritme konden stappen en ik de kinderen weer regelmatig bij me kon houden.

Zie jij ook op tegen de vakantie? Er zijn 3 tips die ik je wil geven om deze periode te overleven en toch te genieten.

Tip 1. Zoek een lotgenoot

In de periode dat ik ging scheiden, ging een vriendin van mij ook scheiden. Hoewel we niet zulke dikke vriendinnen waren ontstond er een hechte band omdat we elkaar begrepen en hetzelfde gevoel deelden. We waren lotgenoten. We spraken vaak af op de ‘moeilijke’ momenten zoals feestdagen, zondagen en vakanties. Ze zeggen wel eens ‘gedeelde smart is halve smart’, en dat is echt zo. We hebben veel steun aan elkaar gehad en dagjes uit zoals pretpark of zwembad werden leuker omdat we het samen deden en onze kinderen samen konden spelen. Mocht je geen lotgenoot in de buurt hebben, kijk dan eens naar websites voor alleenstaande ouders of op facebook kun je ouderalleen vinden, een groep van lotgenoten die ervaringen delen.

Tip 2. Blijf niet thuis als je kinderen er niet zijn

 Ik vond het heel moeilijk om alleen thuis te zijn zonder de kinderen. Ik miste ze dan extra en ging soms in hun bed liggen om hun aanwezigheid te voelen. Dat is niet gezond. Al snel ontdekte ik dat de tijd sneller ging als ik zorgde veel weg te zijn op deze momenten. Ik gaf me op voor een cursus fotografie en sprak op dagen dat de kinderen weg waren zoveel mogelijk af om dingen voor mezelf te doen. Het voordeel hiervan is dat je veel, nieuwe, mensen ontmoet en dit een mooie compensatie is voor de dagen en weken dat je er alleen voor staat met de kinderen. Ga dus zelf ook op vakantie in de drie weken dat de kinderen er niet zijn. Ga logeren bij een vriend(in) of doe aan huizenruil zodat je er even uit bent. Werk geeft ook goede afleiding, maar zorg er dan voor dat je s’ avonds ook voldoende afleiding hebt zodat je de kinderen minder hoeft te missen.

Tip 3. Zorg goed voor jezelf

Ik merkte in het begin van mijn scheiding dat ik mezelf niet meer leuk vond en vooral mijn aandacht richtte op de kinderen en hun behoeften. Ik was vooral aan het overleven. Ik voelde me onaantrekkelijk en dacht dat iedereen kon zien wat een loser ik was. Als een man interesse toonde reageerde ik vaak met sarcasme zoals; ‘Ik zou niet aan mij beginnen als ik jou was’. Of  ‘Ben je blind of zo?’. Mijn eigenwaarde gevoel was minimaal. Een vriendin raadde me aan om heel lief voor mezelf te zijn en goed voor mezelf te zorgen. Ik kocht iedere week bloemen voor mezelf, ging vaker naar de kapper en kocht nieuwe kleren (die mijn ex waarschijnlijk afschuwelijk vond). Door deze aandacht ging ik mezelf steeds meer de moeite waard vinden en durfde me weer open te stellen voor anderen.

Herken jij dit? Zie jij ook op tegen de vakantie en weet je niet goed hoe je die moet overleven? Of heb je juist nog een tip voor anderen?

Ik kijk uit naar je reactie! 

Wanda Vendrig, directeur SSN

Wanda Vendrig, directeur Succesvol Scheiden Nederland

Meer over Wanda en Succesvol Scheiden Nederland

Inhoudsopgave

Nieuwste artikelen

zelf

Ik kan het zelf wel

BLOG VAN WANDA VENDRIG, DIRECTEUR SSN Met de kerstdagen in zicht willen veel ouders nog snel wat tips over hoe ze het beste deze feestdagen

Lees verder >